alvás

5 esti szokás, amely titokban fokozza a szorongásod

A sűrű nappalok sokszor elterelik a figyelmünket a szorongásaink tárgyairól. Estére azonban felerősödhet bennünk a szorongás érzése, ugyanis több időnk van túlgondolni a nap történéseit. Van néhány kifejezetten rossz esti szokás, melyek alattomosan erősítik a szorongásunkat. Mutatjuk őket.


1. Telefon görgetése

Este hajlamosak vagyunk többet görgetni a telefonunkat, ugyanis próbáljuk bepótolni az egész nap eseményeit. Sokszor azonban a ránk negatívan ható tartalmakkal töltjük el a legtöbb időt a közösségi médiában vagy a hírek után böngészve.

Alvás előtt az elménknek nyugalomra lenne szüksége, míg a telefonunk képernyőjén keresztül belénk áramló információk szorongást válthatnak ki, ugyanis irtó megterhelőek az agyunk számára.

Próbálj meg legalább 30 perccel lefekvés előtt leállni a közösségi médiával és a címlapokkal. Helyette végezz relaxációs technikákat vagy olvass egy jó könyvet.

2. A relaxációs technikák kihagyása

Ne becsüld alá az agyad pihenésre való felkészítésének erejét. Nekeshia Hammond pszichológus, előadó és szerző szerint a relaxációs technikák figyelmen kívül hagyása fokozhatja a szorongást az esti órákban. Néha egy egyszerű meditáció vagy mélylégzési gyakorlat az, amire szükségünk lehet ahhoz, hogy enyhítsük a szorongó gondolatokat. Ha úgy érzed, hogy ez egyáltalán nem a te műfajod, akkor kipróbálhatod a gyengéd nyújtást, illó olajok párologtatását, naplóírást vagy a meleg zuhanyt is. Bármi jó, ami segít a testednek és az elmédnek ellazulni - telefon nélkül.

3. Múltbeli vagy jövőbeli problémákon való rágódás

Ha lefekvés előtt a múltbeli problémákon rágódsz, vagy a következő napot pörgeted a fejedben, nem vagy egyedül. Ez a mentális gyakorlat azonban valójában felerősíti a szorongás körforgását azáltal, hogy a fenyegetést validálja. Ilyenkor emlékeztesd magad, hogy valójában semmi sincs a kezedben, amit tehetnél az ellen, ami miatt aggódsz közvetlenül lefekvés előtt. Helyette iktass be egy időpontot az aggódásra nappalra. Így este, ha rád törne az aggódás, csak emlékeztesd magad, hogy annak megvan az időpontja máskorra.

4. Vitatkozás, veszekedés

Érthető, hogyha este beszélgetsz a pároddal egy hosszú nap után, és megbeszélitek, kinek hogyan telt a napja. Ezzel önmagában nincs is semmi probléma. Azonban, ha azt kezded érezni, hogy a beszélgetés kezd frusztrálttá, idegessé, esetleg ingerültté tenni, akkor jobb, ha elnapoljátok. Sokszor a nap felkavaró eseményei újra átélésre kerülnek mesélés közben, így ezt jobb, ha nem este meséled el.

5. Munkahelyi e-mailek és üzenetek ellenőrzése

Ha lefekvés előtt nézed meg a munkahelyi e-mailjeidet, akkor újra a munkahelyi kötelezettségeiddel foglalkozol. Ezzel, ha a szorongásra amúgy is hajlamos vagy, fokozod az esélyét a száguldozó gondolatoknak, melyek garantáltan nem fognak pihentető alváshoz vezetni.

Húzz egy határt a munka és a magánélet között azzal, hogy lehetőség szerint munkaidő után már nem figyeled a munkahelyi üzeneteidet.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock