Gyomorfájástól szenvedő fiatal nő ül az ágyon

Sose hagyjuk figyelmen kívül ezt a jelet, ha ételmérgezésre gyanakszunk

Összeszedtük az ételmérgezés leggyakoribb jeleit és néhány kevésbé ismertet, amelyekre szintén érdemes odafigyelni.

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei között szerepeé a hányinger, a hányás, a láz és a hasmenés, és sok betegnél általános gyomorpanaszok is jelentkezhetnek. Emellett sokaknál jellemző a fejfájás, a hidegrázás és az izzadás. Ritka esetekben az ételmérgezés homályos vagy kettős látást, izomgyengeséget vagy bizsergést okozhat.

A tünetek attól függnek, hogy milyen típusú baktérium okozza őket.

Több száz baktérium, parazita és vírus okozhat ételmérgezést, melyektől függően a tünetek és az időhossz, amíg megtapasztaljuk őket, eltérőek lesznek. A tünetek már 30 perccel a S. aureusszal szennyezett étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, amely jellemzően hányingert, hányást, görcsöket és hasmenést okoz. Másoknál néhány órát vesznek igénybe, mint a szalmonellánál, amely lázat, hasmenést, hányingert, görcsöket és hányást okoz.

Az E. coli tünetei akár több napig is eltarthatnak, amelyek jellemzően görcsök és hasmenés, utóbbi néha véres is lehet.

Mindhárom baktérium sok fajta ételből származhat, a nem eléggé átsütött hústól a salátabárban vásárolt zöldségekig, így nehéz beazonosítani, melyik baktérium okozta a mérgezést. Egyes tünetek alapján azonban különbséget lehet tenni az S. aureus, az E. coli és a szalmonella között.

Ételmérgezés vs. gyomorrontás

A hasmenést, hányást és görcsöket nem mindig ételmérgezés, hanem olyan gyomorvírusok is okozhatják, mint a norovírus. A két legnagyobb különbség az, hogy a tünetek milyen gyorsan jelentkeznek az étel elfogyasztása után, és hogy a tünetek mennyi ideig tartanak.

Általában a gyomor influenza tünetei az elfogyasztástól számítva 24-48 órán belül jelentkeznek, és három-öt napig tartanak. Az ételmérgezés tünetei általában gyorsabban, 24 órán belül jelentkeznek, és csak egy-két napig tartanak.

Mivel nagyon sok különböző organizmus okoz ételmérgezést és gyomorhurutot, a tünetekben sok az átfedés, így a két probléma között nehéz különbséget tenni, valójában a laboratóriumi vizsgálat (székletminta) a legbiztosabb módszer.

Az ételmérgezés egyetlen jele, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni

Bizonyos esetekben az ételmérgezés veszélyes lehet, és orvosi ellátást igényel, például, ha véres székletet vagy hasmenést tapasztalunk, mert az gyakran azt jelzi, hogy a betegség komolyabb szintet ért el.

További jel lehet még a vér a vizeletben, a 39 foknál magasabb láz, a összefolyó beszéd, a homályos látás, vagy ha bármelyik tünetünk három napnál tovább tart.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock