egy nő gyorsétkezdés sült csirkét eszik

Ez történik a testedben, ha túl sok feldolgozott élelmiszert eszel

Ha a feldolgozott élelmiszerekre gondolsz, valószínűleg a gyorsételek jutnak először eszedbe. De az igazság az, hogy szinte minden általunk fogyasztott élelmiszer valamilyen formában beletartozik ebbe a kategóriába.


A feldolgozott élelmiszerek közé tartozik minden olyan élelmiszer vagy alapanyag, amelyet megváltoztattak. Feldolgozásnak számít minden, ami magában foglalhatja a mosást, tisztítást, aprítást, melegítést, pasztőrözést, erjesztést, sózást és füstölést.

Ha bármit teszel a nyersanyaggal, az onnantól kezdve feldolgozott.

A tápanyagok hozzáadása, például a D-vitamin tejbe juttatása a „jó feldolgozott" kategóriába tartozik, de az ultra-feldolgozott élelmiszereket − amelyekhez ízesítést és vegyi anyagokat adnak, mint a fagylalt vagy a fagyasztott pizza − kerülni kell.

Sok kenyér, például a fehér kenyér, is feldolgozott. A legjobb megközelítés, ha otthon készítjük el az ételeket, és friss zöldségeket használunk. De ha mindenképpen csomagolt élelmiszereket kell vásárolnod, olvasd el a címkéket, és kerülj minden olyan összetevőt, amit nem ismersz fel.

Kim Shapira dietetikus és táplálkozási terapeuta másképp közelíti meg a táplálkozást, nem használ olyan szavakat, mint „rossz" vagy „jó"

feldolgozott \u00e9telt eszik egy ember

Fotó: Shutterstock

Én arra biztatnám az embereket, hogy koncentráljanak csak arra, amit az egészségügyi szakemberek mondanak nekik. Inkább megnézném valakinek az általános táplálkozási mintáját, és arra koncentrálnék, hogy mennyire jól vigyázok a testemre

− mondja Shapira.

Az egyik módja ennek a megfelelő élelmiszerek fogyasztása, beleértve azokat is, amelyek természetes módon küzdenek a betegségek ellen. A szervezetünk nitrogén-oxidot termel, és az olyan élelmiszerek, mint a spenót, a cékla és a pak choi nagy mennyiségben tartalmaznak belőle.

​Mi történik bennünk valójában, amikor sok feldolgozott élelmiszert eszünk?

Dr. Pauline Jose háziorvosi szakorvosnak vannak olyan páciensei, akik fáradtságra és gyomor-bélrendszeri problémákra panaszkodnak. Az ő feladata, hogy pontosan meghatározza az okot, és ez sokszor az ételekben rejlik.

Gyakran mondják: szédülök, vagy fáj a fejem. Ez a gyulladás, ami kezd kialakulni a szervezetükben, mert néhány tartósítószer vagy néhány adalékanyag, amit a feldolgozott élelmiszerekbe tettek, bizonyos embereknél érzékenységet okoz

− mondja José.

Hosszú távon a túl sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, rákhoz, elhízáshoz és „agyködhöz" vagy a kognitív képességek egyéb csökkenéséhez vezethet.

Próbálj meg naponta legalább négy adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Ez magában foglalhatja a fagyasztott és konzerv zöldségeket is. De a testmozgás is segít. Ha mindig csak a csomagolások hátulját nézegetnénk, vagy a lehető legegyszerűbbek maradnánk a főzésben, az lenne a legjobb

− tette hozzá Jose.

Forrás: Vogue

Nyitókép: Shutterstock