Piros körmös kezeivel a szemét eltakaró nő

Fontos számodra a fenntarthatóság? Erre figyelj a manikűrödnél

A körömipar egyelőre messze van a fenntarthatóságtól, de van néhány opció, amellyel a manikűrünk kevesebb kárt okoz a bolygóra nézve.

A jelenlegi körömtrendek elég könnyen rávilágítanak a körömipar fenntarthatósági kérdéseire. Akár zselés vagy akril manikűrt csináltatunk, akár a műanyag öntapadós körmöket készítjük el magunknak házilag, a körmökhöz használt anyagok nagy része vagy egyszer használatos műanyagból, vagy potenciálisan környezetkárosító vegyi anyagokból készül.

Tigerlily Taylor, a biológiailag lebomló Claws by Tiger Taylor márka alapítójának elmondása szerint a körömipar jelenleg nagymértékben hozzájárul a műanyagproblémához.

„Az akril- vagy zselés folyamat minden egyes része és összetevője – az eszközöktől a termékekig – különböző műanyagokat tartalmaz, és alkalmazáskor mikroműanyagokat is termelnek. Ez hatalmas szennyezési forrás.”

Az egyik fő probléma az, hogy az olyan termékekben, mint például az öntapadós műkörmök, használt műanyagok nem újrahasznosíthatók, főként a méretük miatt. Bármi, ami 5 cm alatti, technikailag nem újrahasznosítható, magyarázza Tigerlily.

Nem csak a műanyag jelent azonban problémát. Rani Ghosh toxikológus a manikűr különböző folyamataiban használt vegyi anyagok hívja fel a figyelmet.

„Az öntapadós, a zselés és az akril körmök különbözhetnek kémiai összetételükben és alkalmazási folyamatukban, mégis hasonló környezetvédelmi aggályok merülnek fel bennük. Kémiai biztonsági szempontból egyik sem tekinthető lényegesen jobbnak a másiknál, mivel mindegyik tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek az életciklusuk során potenciális környezeti hatásokkal járhatnak.”

Az olyan termékek, mint a hagyományos öntapadós körmök, olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, mint akrilát alapú kemény polimerek, polisztirol, szintetikus gyanták, ragasztók és olyan extra részek, mint a színezékek és stabilizátorok.

Ezek mind nagymértékben megnehezítik az újrahasznosítási folyamatot, így a termékek a hulladéklerakókban végzik, ahol a hely amúgy is korlátozott, nem bomlanak le, és tovább növelik a műanyagszennyezés egzisztenciális válságát.

Ezek a mikroműanyagok (és a belőlük készült vegyi anyagok) különösen a vízfolyásokba kerülve okozhatnak kárt, ami a vízi ökoszisztémák potenciális károsodását jelenti.

Fenntarthatóbb manikűr

Ghost szerint a fenntarthatóbb rutint lépésenként érdemes kiépíteni.

„Keress olyan márkákat, amelyek újrahasznosított műanyagot használva fejlesztik a termékeiket az öntapadós körmökhöz; bónusz, ha a körmök újrafelhasználhatóak is. Ez nemcsak a fenntarthatóságot segíti elő, hanem kevesebb cserét és a körmökkel kapcsolatos anyagok/termékek általános fogyasztásának csökkenését is jelenti, csökkentve ezzel a kollektív környezeti lábnyomunkat. Bár ezek a lépések szerénynek tűnhetnek, halmozott hatásuk, ha széles körben elfogadják őket, idővel jelentős pozitív hatást eredményeznek.”

Ilyen márka a korábban már említett Claws by Tiger, melynek öntapadós körme teljes egészében növényi alapú bioműanyagokból készült. Ez azt jelenti, hogy a szokásos több mint 500 év helyett, ami egy másik hagyományos műanyag köröm lebomlásához szükséges, a Claws-nak körülbelül 2-3 év kell ahhoz, hogy komposztálódva teljesen feloldódjon.

„A Claws-szal egy olyan nyomható körmöt hoztunk létre, amely felhelyezéskor nem hoz létre mikroműanyagokat – mint például az akril- és zselés manikűrök –, és amelyet azzal a tudattal lehet kidobni, hogy végül CO2 + H2O + biomassza (humusz) kombinációjára bomlik le, amelyet a talajban lévő mikroorganizmusok ártalmatlanul fogyasztanak el”

– magyarázza a márka alapítója.

Egy másik lehetőség a visszatérés a hagyományos lakkokhoz. Manapság már szuper tartós formulákat lehet kapni magas fényű, fényes kivitelben, amelyek úgy néznek ki, mint a géllakkok, és sok növényi eredetű és vegán opció is létezik belőlük.

Az olyan márkák, mint a Kure Bazaar, a Sally Hansen és a Nails Inc. mind rendelkeznek „mentes” termékcsaládokkal.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock