Szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta kék háttéren

A fogamzásgátlók egy furcsa hatását találták meg

A tudósok lehetséges kapcsolatot találtak az orális fogamzásgátlók használata és az agy félelmet feldolgozó részeinek megváltozása között.

A menstruációs ciklus alatti hormonális változások a jelenlegi álláspont szerint befolyásolják az agy félelmi áramköreit, ezért kanadai kutatók a kombinált orális fogamzásgátló (COC) használatának hatásait vizsgálták, hogy többet tudjanak meg a szervezetünk által természetes úton termelt nemi hormonok és e hormonok szintetikus változatai közötti kapcsolatról.

Több mint 150 millió ember használ szájon át szedhető fogamzásgátlót világszerte, és az ösztrogének és progesztogének szintetikus változatait tartalmazó COC-k nagyon népszerűek. A tanulmány megállapította, hogy a ventromedialis prefrontális kéreg (vmPFC) nevű agyi régió vékonyabb az aktuálisan COC-t használó nőknél, mint a férfiaknál.

A hatás reverzibilisnek tűnt, a fogamzásgátló szedését abbahagyókkal vagy az azt soha nem használókkal összehasonlítva kimutatták, hogy ez a fiziológiai változás nem tűnt tartósnak.

Ezek azonban csak feltételezések, nincsenek ismert negatív hatások, amelyek bizonyos agyi régiók méretének változásához kapcsolódnának, de a szerzők szerint érdemes lehet tovább vizsgálódni.

Alexandra Brouillard, a montreali Québeci Egyetem fiziológusa szerint a prefrontális kéregnek ez a része feltehetően az érzelemszabályozást tartja fenn, például a félelemjelzések csökkentését egy biztonságos helyzetben.

„ Eredményünk egy olyan mechanizmust képviselhet, amelynek révén a kombinált OC-k károsíthatják az érzelemszabályozást a nőknél”

– fogalmazott.

Brouillard és munkatársai 23 és 35 év közötti egészséges felnőtteket vizsgáltak, köztük 139 nőt. Ebből 62 jelenleg is COC-t használó nőt, 37 olyan nőt, akik korábban csak COC-t használtak, és 40, hormonális fogamzásgátlót soha nem használó nőt. A teljes mintában 41 férfi is szerepelt.

Mivel a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongásos és stressz-zavarokban, mint a férfiak, a kutatók összehasonlították ezeket a csoportokat annak kiderítésére, hogy a COC-használat összefügg-e az agy rövid vagy hosszú távú változásaival, és hogy vannak-e különbségek a nemek között.

A tudósok megmérték a természetes és szintetikus nemi hormonok szintjét a résztvevők nyálában, valamint mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI) átvilágították az agyukat, különösen a félelem feldolgozásában részt vevő régiókat.

Eredményeik alapján mind a természetes, mind a szintetikus nemi hormonok szintje összefüggött a vmPFC méretének és vastagságának változásával, összehasonlítva a férfiak azonos anatómiájával. Azonban csak a jelenleg orális fogamzásgátlót használó nőknél volt vékonyabb a vmPFC, mint a férfiaknál.

Emellett kiderült, hogy a félelmet elősegítő agyi régió, a hátsó elülső cinguláris kéreg (dACC) struktúrája is eltérő a nemek között. Ez a COC-használattól függetlenül is észrevehető volt, hangsúlyozva, hogy a természetesen előállított nemi hormonok egy módon befolyásolhatják az agy szerkezetét.

„Tekintettel az eredményeinkre, miszerint a férfiaknak kisebb a dACC térfogata, mint a nőknek, és vastagabb a vmPFC, mint a COC-használóknak, ezek az eredmények strukturális sebezhetőséget jelenthetnek a pszichopatológiákkal szemben, amelyek elsősorban a nőket érintik. Konkrétan, a nagyobb dACC a félelem előmozdítására való női hajlamot képviselheti, míg a COC-használat súlyosbíthatja ezt a sebezhetőséget azáltal, hogy potenciálisan egy olyan félelemgátló régió, mint a vmPFC elvékonyodását idézi elő”

– írta a kutatócsapat.

Szerintük ez a hatás megszűnik a COC használatának elhagyásával, de további kutatásokra van szükség a hatások feltárásához. Csak mert egy agyi régió mérete megváltozik, az nem feltétlenül jelent negatív hatást. Az agyszerkezetre vonatkozó megállapítások alapján nem vonhatók le határozott következtetések az egyén érzelmeire vagy viselkedésére vonatkozóan.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash