egy nő nézi a tablettákat

Így változtatja meg az agyadat a fogamzásgátló tabletta

Sokszor akár évtizedeken keresztül szedjük ezeket a mini hormonbombákat, a fogamzásgátló tablettákat, és egy cseppet sem ismerjük a mögöttük álló tudományt. Pedig nagyon fontos lenne, hogy mi nők többet tudjunk a fogamzásgátlás különböző formájáról, a tablettától a tapaszon, a spirálon, az injekción és az implantátumon át.Az Egyesült Királyságban a felére csökkent a tabletták használata az elmúlt tíz évben. Végre új adatok, tudományos eredmények és agyi szkennelések is bizonyítják, hogy mi történik pontosan a hatásukra bennünk, és mindezek segítenek olyan fogamzásgátlásra váltanunk, amely jobban megfelel nekünk.

Kate Muir Minden, amit a tablettáról tudni kell című könyvében írja, hogy a nők 77%-a tapasztal „nem halálos" mellékhatásokat, egyharmaduk a mentális hatások, például a szorongás és a depresszió miatt hagyta abba a tablettát, és 21%-uk számolt be a nemi vágy csökkenéséről.

Ezek a „nem halálos" mellékhatások nem feltétlenül életveszélyesek, mint például a vérrögök, de egyesek számára mégis azok. Skandináviából származó új agyi vizsgálatok azt mutatják, hogy a nők szerotoninszintje körülbelül 10%-kal csökken a tabletta szedése alatt −

egyesek számára ez még kibírható, de katasztrófa azok számára, akik már így is mentális problémákkal küzdenek.

A 28 éves Abby Fry, egy londoni divatmárka menedzsere például azt mesélte, hogy majdnem otthagyta az egyetemet a tabletta miatt. Amikor a Kelet-Angliai Egyetemen marketinget és menedzsmentet tanult, Rigevidonra, az NHS legolcsóbb tablettájára váltott, amely a szintetikus hormonokat, a levonorgestrel-progesztint és az etinilösztradiolt tartalmazza. Részben azért, mert felnőttkori pattanásokkal küzdött.

Másodéves voltam, és egy kicsit segített a bőrömön, de aztán rontott rajta. Mellékhatásként rossz hangulatom lett. Csípős voltam, és nőtt a szorongásom. Korábban nem volt gondom a tananyaggal, de hirtelen nehezen tudtam koncentrálni

− mesélte.

egy n\u0151 beveszi a tablett\u00e1t

Fotó: Shutterstock

Végül Abby teljes válságba került. Beszélt az édesanyjával, aki azt tanácsolta neki, hogy hagyja abba a tabletta szedését. Egy héten belül elkezdte jobban érezni magát.

Abbyhez hasonlóan egyikünk sem tudja megtippelni, hogy a hormonális fogamzásgátlás egyes tablettái vagy formái egyénileg hogyan hatnak ránk, de ahogy Jayashri Kulkarni professzor, aki az ausztráliai Monash Egyetemen a mentális egészség változásainak és a fogamzásgátlásnak a vizsgálatában élen jár, mondja:

Nincs az a rozsdamentes acéllemez derékmagasságban, amely megállítja, hogy a hormonok feljussanak a fejünkbe. Az alapvető idegtudomány azt mondja, hogy az ösztrogén, a tesztoszteron és a progeszteron hormonok erős agyi szteroidok.

A Kaliforniai Egyetemen új Női Agy Egészségprogram nyílt, ahol a kutatók szintetikus hormonok mellett és nélkül vizsgálják a női agyakat, és olyan hatásokat vizsgálnak, mint a megemelkedett stresszszint, a térbeli képességek változása, sőt az arcfelismerés és a motoros képességek.

Dr. Caitlin Taylor, aki a kutatást vezeti, elmondta:

Még mindig teljes felháborodással tölt el, hogy a tabletta már 60 éve létezik, és mi csak most kezdtük el feltenni ezeket a kérdéseket.

Természetesen egyes nők számára a hormonális fogamzásgátlás pozitívan hathat: megelőzheti a migrént gyakran okozó hormonális hullámzásokat, segíthet csökkenteni az endometriózis fellángolását, és a premenstruációs szindrómában (PMS) vagy a súlyosabb premenstruációs diszfóriás zavarban (PMDD) szenvedő nők hormonháztartását is stabilan tarthatja.

Előrelépés, hogy már vannak olyan új tabletták, amelyek biztonságosabb, szójából készült, testazonos ösztrogéneket tartalmaznak, mint a Zoely, a Drovelis és a Qlaira, de ezek még mindig tartalmaznak szintetikus progesztineket is.

Forrás: Glamour

Nyitókép: Shutterstock