Fiatal barna hajú nő a tükör előtt fehéríti a fogát

Ártalmas lehet az új otthoni fogfehérítő csík őrület?

A gyöngyházfényű fogak iránti rajongás vitathatatlanul Hollywood aranykorára nyúlik vissza. Az ára azonban azóta csak emelkedett, így alternatív megoldásokat kezdtek el kitalálni a fogak fehérítésére. Köztük a mostanában nagyon népszerű otthoni fogfehérítő csíkokat, amik garantálják a vakító mosolyt. De mennyire ártalmasak a fogaink számára?


Hogyan működik a fogfehérítés?

Dr. Erin Fraundorf, az Amerikai Fogászati Szövetség tagja szerint a fogfehérítésnek két módja van: a mechanikus és a kémiai.

„A mechanikus fogfehérítés fizikai úton távolítja el a felületi foltokat”

– magyarázza.

Ez magában foglalja a fogmosást, a fehérítő fogkrémet és a professzionális tisztítást. Míg a kémiai fogfehérítés

„egy fehérítő oldat alkalmazásán alapul. Ezek a fehérítőszerek behatolnak a fogakba, és kémiai reakciót váltanak ki, oxidálják a foltokat, így eltávolítják a színt, ami által fehérebbnek tűnnek a fogak.”

Bár a kémiai fogfehérítés otthon is elvégezhető, Dr. Fraundorf szerint a termékek koncentrációja és alkalmazása között jelentős különbség lesz.

„A gyógyszertárból beszerezhető fehérítő alacsonyabb koncentrációjú lesz, mint az, amit a fogorvos használ”

– mondja.

De biztonságos-e az otthoni fogfehérítés?

Ha az otthoni fogfehérítés mellett döntünk, akkor az orvosok azt tanácsolják, hogy a fogfehérítő termékeket a fogmosás után alkalmazzuk, így ugyanis nem marad a fogakon lepedék, amely akadályozhatná a fehérítőszer felszívódását.

„Ha fogfehérítő csíkokat használunk, akkor ne lépjük túl a 30 perces viselési időt. Öblítsük le a csíkok eltávolítása után, és ne nyeljük le a fehérítőoldatot"

– tanácsolja Dr. Fraundorf.

Biztonságos az otthoni fogfehérítő csíkok alkalmazása?

A fehérítő csíkok gyakori összetevői közé tartozik a hidrogén- és karbamid-peroxid, valamint a nátrium-hidroxid. A szakértő szerint ezek képesek a fogakról minden foltot és elszíneződést eltávolítani. A fehérítőszerek fogakra gyakorolt hatásával kapcsolatban azonban aggályok merültek fel, különösen a hidrogén-peroxid és a nátrium-hidroxid miatt.

Ez utóbbi kapcsán a szakértők így nyilatkoznak:

„Önmagában káros a szervezetben. Azonban ilyen kis mennyiségben nem tekinthető annak. A fehérítő termékeket nem arra tervezték, hogy lenyeljük, hanem csak arra, hogy helyileg alkalmazzuk a fogak felszínén”

– mondta.

Ezért azt tanácsolják, hogy a fogfehérítő csíkok alkalmazása után alaposan öblítsük ki a szánkat.

Ami pedig a hidrogén-peroxidot illeti, egy 2019-es, a Stockton Egyetem által végzett tanulmány szerint negatív hatással lehet a zománc alatti szövetre. A kutatás ugyanis csökkent kollagént mutatott ki a kezelt fogakban. Ennek ellenére arra a következtetésre jutottak, hogy jelenleg nincs elegendő adat annak megállapítására, hogy a károsodás tartós-e, és azt sem vizsgálták, hogy a kollagén regenerálható-e.

Összegezve:

Ha fehérítő csíkokkal próbálkozunk, a legjobb, ha óvatosan járunk el. A szakértők azt tanácsolják, hogy fokozatosan kezdjünk hozzá és amennyiben mellékhatásokat tapasztalunk, azonnal forduljunk fogorvoshoz.

Nyitókép: Shutterstock

(PureWow)