egy mosolygó nő fehér fogakkal

Olívaolajjal a fehér fogakért? Utánajártunk, működik-e

Nevetni jó dolog. Ilyenkor azonban általában nem csak a szemünk húzódik össze, hanem a teljes fogsorunk is kivillan, ez pedig nem mindenkinek kényelmes.


Nem csak a nevetés miatt, de valószínűleg te is próbálsz ügyelni rá, hogy a fogaid a lehető legjobban nézzenek ki. Talán annak is örülnél, ha kicsit fehérebbek lennének?

A Glamour újságírója, Anna Bader is úgy látta, hogy a fogai egy kicsit túl sárgák, ezért a Google-höz fordult a kérdéssel: hogyan lehet újra fehérek a fogaim? A Glamournak beszámolt róla, hogy a múltban fájdalmas tapasztalatokat szerzett a professzionális fogfehérítéssel, így, bár ez a legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer, számára nem opció többé. Az agresszív fogfehérítő fogkrémek, csíkok és szódabikarbóna kipróbálásától is ódzkodott, mivel ezek mind károsíthatják a fogzománcot.

De akkor hogyan legyenek fehérebbek a fogak anélkül, hogy vegyszerekhez és durva csiszolóanyagokhoz folyamodnánk? És ekkor rábukkant egy ájurvédikus módszerre, az úgynevezett „olajhúzásra”.

Dr. Pushpa, a Srí Lanka-i Barberyn Beach and Waves Ayurveda Resort főorvosa elmagyarázta:

Az olajhúzás egy tisztító és méregtelenítő módszer, amely során egy kis mennyiségű olajat, például olívaolajat mozgatunk előre-hátra a szájban 15 percig. Ez leválasztja a baktériumokat a szájnyálkahártyáról és a nyelvről, különösen a zsírban oldódó méreganyagokat és a nehézfémeket.

Az orvos azonban megjegyezte, hogy soha nem találkozott bizonyítékkal arra, hogy a módszer valóban feloldja a foglepedéket, és ezáltal fehérebb fogakhoz vezet. Nem meglepő, hiszen az ájurvéda a test egészségének megőrzéséről szól, nem pedig a vizuális előnyökről.

Na de térjünk rá a gyakorlatias dolgokra. Ahhoz, hogy elkezdhessük az olajhúzást, valószínűleg nem is kell külön elmenni a boltba, hiszen a legtöbbünknek van otthon olívaolaja. Bader az ajánlásnak megfelelően egy evőkanálra tett egy kis mennyiségű olívaolajat, majd körbe-körbe kavargatta a szájában. Elmondása szerint bársonyos volt, puha, és egész jó ízű.

olajh\u00faz\u00e1s

Fotó: Shutterstock

15 perc múlva követte Dr. Pushpa tanácsát, mely szerint az olajhúzás után feltétlenül köpjük ki az olajat, és soha ne nyeljük le. Ha lehet inkább ne a lefolyóba öntsük, mivel eltömítheti a csöveket. Majd Bader egy hónapon át minden nap öblögette a száját olajjal, az eredményeket pedig meg is osztotta.

Körülbelül egy hét elteltével az olajhúzás Bader napi rutinja bevett részévé vált: reggel, felkelés után ez lett az első tevékenysége. Amíg az olajhúzás tartott, előkészítette a reggelit, így még csak időt sem veszített. Elmondása szerint amikor reggelente a tükörbe nézett, kezdetben nem látott nagy különbséget. Amikor azonban összehasonlította a korábbi képeivel a fogsorát, látta, mennyit változtak a fogai.

A fogai, ha csak minimálisan is, de fényesebbek lettek. Nincs tudományos bizonyíték az olajhúzásra, erősítette meg Dirk Kropp, a Prodente Initiative munkatársa. Szerinte az, hogy a fogak fényesebbek lesznek, egyszerűen annak tudható be, hogy több időt és energiát fordítasz a szájhigiéniára.

Sőt, az ájurvédikus tanítások szerint a folyamat megakadályozza, hogy a méreganyagok és baktériumok a szájon keresztül bejussanak a szervezetbe. Tehát ha másért nem is, már a méregtelenítés és a tudatosság gyakorlása miatt is érdemes kipróbálni a gyakorlatot.

Nyitókép: Shutterstock