Női páciens fogait vizsgáló orvosi kéz

4 dolog, amit fogorvosok soha nem tennének a fogaikkal

Szakértők elárulták, hogy milyen gyakori szokásokat kerülnek a szájhigiéniájuk érdekében és jobban tesszük, ha mi is elkerüljük ezeket.


Fogmosás legalább napi kétszer, fogselyem használata és rendszeres fogorvos látogatás - mindannyian ismerjük a jó foghigiénia alappilléreit. De ezek ismerete és fenntartása két külön dolog. Kutatások szerint a 30 év felettiek közel 50%-ánál jelentkeznek az fogínybetegség jelei, és a felnőttek 26%-ának van kezeletlen szuvas foga.

A fogorvosok számára ezek a szájhigiénés problémák egyáltalán nem szokatlanok és általában bizonyos életmódbeli tényezők állnak a hátterében. Az alábbiakban fogorvosok árulják el, hogy mely szokásoktól szabaduljunk meg, hogy egészséges fogaink maradjanak.

1. Soha ne rágd a jeget!

„Az első dolog, ami eszembe jutott, az a jég rágása volt”

– mondta Dr. Natalie Peterson, a Minnesotai Egyetem klinikai docense.

„Sokan észre se veszik, de rágják a jeget az italukban, és nem gondolnak arra, hogy ez milyen kárt okozhat”

– mondta.

A jég eltörheti a fogakat, mert nemcsak kemény, hanem hideg is. Különösen káros lehet a tömésekkel rendelkező emberek számára.

2. Ne rágd a körmödet!

Dr. Jennifer Soncini, a Bostoni Egyetem gyermekfogászatának klinikai docense szerint a körömrágás fogászati problémákhoz vezethet. Ráadásul a körömrágás gyakran egy szokás, ami azt jelenti, hogy a fogaidnak többször is meg kell küzdeniük ezzel a művelettel.

Ez azért probléma, mert ahogy rágod a körmeidet, úgy koptatod a fogaid szélén lévő zománcot - magyarázta Soncini. A zománc számos fontos szerepet játszik - segít megvédeni a fogakat a szuvasodástól, a fertőzésektől és a hideg, forró vagy édes ételekre való érzékenységtől.

3. Ne nyiss ki dolgokat a fogaddal!

A fogak használata egy zacskó chips vagy egy üveg víz kinyitásához tökéletes alkalmatosságnak tűnhetnek, de a fogorvosok szerint egyáltalán nem azok.

„A fogak erősek és nagyon tartósak, de nem arra valók, hogy kinyissák a palackok tetejét, széttépjék a csomagokat vagy kemény tárgyakat rágjunk velük”

mondta a HuffPostnakDr. Jarrett Manning implantációs fogorvos, a georgiai JLM Dental Studios tulajdonosa.

„A fogak ilyen módon történő kihasználása fájdalomhoz, törött vagy repedt fogakhoz, gyökérkezeléshez vagy akár foghúzásra szoruló fogakhoz is vezethet”

– tette hozzá Manning.

4. Ne egyél gumicukrokat!

Az olyan ragacsos cukorkák, mint a gumigiliszták vagy a gumimacik mind olyan édességek, amelyeket a fogorvosok nagyon távol tartanak a fogaiktól. Hogy miért? Mert megtapadhatnak a fogak barázdáiban és a fogak között, ami szuvasodást okozhat, mondta Soncini. A tömések is sokkal könnyebben kijöhetnek.

A gumicukrokon túl Peterson elmondta, hogy kifejezetten kerüli a savanyú rágógumikat.

„Ez a legrosszabb trió. Ragadnak, szuper cukrosak és nagyon savasak - ezért savanyú az ízük”

– mondta Peterson.

Nyitókép: Shutterstock