nő fogyókúra után

Egy ígéretes kísérleti gyógyszer rekordfogyást eredményezett

Egy kísérleti gyógyszer – amelynek a testsúlyra gyakorolt hatását klinikailag vizsgálják elhízott és túlsúlyos embereknél – rekordméretű fogyást eredményezett egy vizsgálatban: a gyógyszer mögött álló vállalat szerint az eredmények megegyeznek a műtéti beavatkozásokéval.

Az Eli Lilly and Company (Lilly) amerikai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett tirzepatid egy hetente egyszer beadott injekció, amely az inkretineknek nevezett természetes hormonok hatását utánozva segíti elő a fogyást – számol be az eredményekről a ScienceAlert.

Az említett hormonok csökkentik a vércukorszintet evés után, emellett szabályozzák az emésztéssel kapcsolatos anyagcsere-folyamatokat.

A tirzepatid további klinikai vizsgálatokig még nem kapható a piacon, de az eredmények mindenképp figyelemre méltóak: a gyógyszer két különleges inkretin, a GLP-1 (glükagonszerű peptid-1) és a GIP (glükózfüggő inzulinotróp polipeptid) szintetikus kombinációja.

Az előbbi hormon, a GLP-1 az alapja a szemaglutid nevű cukorbetegség-ellenes gyógyszernek, amelyet 2021-ben engedélyeztek az Egyesült Államokban súlycsökkentő szerként, ami több év óta az első alkalom volt, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyott egy új kezelést a súlycsökkentésre.

kifogyott gatya

Shutterstock

Már a szakértők szerint ez a jóváhagyás is forradalmasította a fogyókúrás szerek piacát, de a mostani tirzepatid injekció formulája – a GLP-1 mellett a GIP hozzáadásának köszönhetően – újabb áttörést jelenthet.

A tirzepatid hatásának vizsgálata jelenleg a klinikai vizsgálatok 3. fázisában van, ahol a kutatók 2539 túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt vontak be egy, a testsúlyhoz kapcsolódó társbetegséggel, de 2-es típusú cukorbetegség nélkül.

A résztvevők 72 héten keresztül kaptak tirzepatidot vagy placebót, valamint különböző tanácsokat a csökkentett kalóriatartalmú étrendhez és a fizikai aktivitásuk növeléséhez.

A tirzepatidot három különböző dózisban adták be (5, 10 vagy 15 milligramm a heti injekcióban), de még így is az összes csoportban jelentős súlycsökkenést tapasztaltak a vizsgálat során.

A legmagasabb dózis (15 mg) mellett a résztvevők átlagosan 22,5 százalékos testsúlycsökkenést tapasztaltak (24 kg), míg a 10 mg-os dózis 21,4 százalékos testsúlycsökkenést ért el (22 kg), de még az 5 mg-os is 16 százalékos fogyást eredményezett (16 kg).

Összehasonlításképpen, a placebocsoport a testsúlyának mindössze 2,4 százalékát veszítette el (2 kg). Korábban a fentebb említett szemaglutiddal végzett vizsgálatok átlagosan nagyjából 17 százalékos testsúlycsökkenést mutattak – így az eredmények tényleg jobbak.

Ezzel a tirzepatid az első olyan vizsgálati gyógyszer, amely átlagosan több mint 20 százalékos súlycsökkenést ért el egy 3. fázisú vizsgálatban.

Hogy legyen egy kis negatívum is: mint kiderült, a tirzepatid nem mindenkinek felelt meg. Bár az átlagolt súlycsökkentési eredmények úgy tűnik, hogy felülmúlják a szemaglutiddal történő kezelést, és nagyjából megegyeznek azzal a súlycsökkenéssel, amelyet a betegek a bariátriai műtéttől (az elhízás sebészi kezelése - a szerk.) várhatnak, a vizsgálatban részt vevők egy része mellékhatásokat is tapasztalt.

A dózistól függően a tirzepatidot kapó csoport akár egyharmadánál is fellépett hányinger, és viszonylag gyakori volt a hasmenés is (a résztvevők 18,7-23 százalékánál). Néhányan hányást és székrekedést is tapasztaltak, bár érdemes megjegyezni, hogy a résztvevőknek csak kis százaléka hagyta el a vizsgálatot ezen hatások miatt.

A tirzepatid másik lehetséges akadálya az ára lehet, ha az FDA a jövőben engedélyezi a gyógyszert: beszédes, hogy a szemaglutidot havonta több mint 1300 dollárért, nagyjából 480 ezer forintért árulják, amit csak kevés beteg engedhet majd meg magának.

Ettől függetlenül az eredmények azt sugallják, hogy a tudomány hamarosan képes lehet az elhízás drasztikus kezelésére, amely a kutatók szerint milliók egészségét tehetné jobbá.

Fotó. Shutterstock