Hatalmas fekete nadrágot viselő nő sárga háttér előtt - fogyás koncepció

A TikTok új trendje tényleg segít a fogyásban?

A gyaloglás köztudottan régóta ajánlott a fizikai és mentális egészségi állapot javítására, de tényleg hatásosabb, ha mindez visszafelé történik? Milliós nézettségnél jár a TikTok-on egy nem is olyan új fitnesztrend, a hátrafelé járás.

Egy 2023-as metaanalízis szerint napi 2337 lépés gyaloglása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázatát, 4000 lépés pedig az összes halálozási okot tekintve csökkentheti az esélyt.

Új kutatások szerint egy látványban igencsak fura mód, a hátrafelé járásnak is lehetnek egészségügyi előnyei. A TikTok-on 24 millió megtekintésnél jár a „walking backward”, magyarul hátrafelé járás kifejezés, így elég nagy tábora van az új trendnek.

A visszafelé járás, más néven retrowalking, nem újdonság. Az edzők és a gyógytornászok már a TikTok megjelenése előtt is használták azt a cross training és a rehabilitáció eszközeként. A szakértők azonban a platformnak tulajdonítják az új keletű népszerűséget.

Lehetséges előnyei

A hátrafelé járás lehetséges előnyei elsődlegesen annak tulajdoníthatók, hogy a mozdulat végrehajtásához további izmokat kell igénybe venni.

A hátrafelé gyaloglás ezeken javíthat:

 • Erő
 • Kardiopulmonális fittség és egészség
 • Testtartás
 • Egyensúly
 • Koordináció
 • Fájdalom, különösen a hátban és a térdben
 • Mozgékonyság
 • Mentális jóllét
 • Fókusz és kogníció

Edzésbeli előnyök

Mivel a hátrafelé járás nagyobb hangsúlyt helyez a négyfejű combizomzatra, az erőfejlesztés céljából történő beillesztése a fitneszprogramba előnyös lehet. A quad izmok erősítése jobb általános láberőhöz vezethet, és különösen hasznos lehet bizonyos típusú térdsérülésekből felépülő emberek számára.

A négyfejű combizom mellett a vádli és a boka izmai is jobban edződnek, mivel keményebben dolgoznak a lépések stabilizálása érdekében. Ráadásul a törzsizmok, beleértve a hasizmokat és a hát alsó részét, aktívabban részt vesznek az egyensúlyban és a függőleges helyzetben tartásban.

A hátrafelé járás is energiát igényel. Egy 2021-es kis tanulmányban 20 krónikus sztrókon átesett személy négy héten keresztül naponta háromszor 30 percet sétált visszafelé egy futópadon, hetente háromszor. A kutatás szerint a hátrafelé gyaloglás potenciális előnyei közé tartozott a jobb tempó és a kardiopulmonális fittség, a harmadik lehetséges előny pedig az egyensúlyérzék volt.

Egyensúly és testtartás

A hátrafelé járás több egyensúlyt és koordinációt igényel, mivel nem látjuk, merre megyünk, ez pedig kihívást jelent a testünknek a stabilitás fenntartására- Arra ösztönöz, hogy kiegyenesítsük a hátunkat az egyensúly fenntartása érdekében, ami idővel segíthet a testtartás javításában.

Ez a hatás előnyös lehet azoknak, akik hosszú időt töltenek ülve, és hajlamosabbak lehetnek a görnyedésre.

Egy 2016-os, 33 bevonásával készült tanulmány azt mutatta, hogy a futópadon való hátrafelé járás 20 percig, heti ötször, négy héten keresztül, javíthatja az egyensúlyt és a járásszabályozást. Egy 2019-ben közzétett rendszerszintű áttekintés és metaanalízis szerint a hátrafelé járás eszköz lehet az egyensúly javítására a magas esésveszélynek kitett egyéneknél.

Fájdalom és sérülések helyreállítása és megelőzése

A rendszeres hátrafelé járás egyeseknél növelheti a térd, a csípő és a boka mozgásterjedelmét, mivel ez a fajta járás arra kényszeríti ezeket az ízületeket, hogy olyan módon mozogjanak, amihez általában nem szoktak, ez pedig segíthet a környező izmok és inak fellazításában és megnyújtásában.

Ráadásul gyakran kíméletesebb a térdek számára, különösen, ha valaki lefelé megy. A visszafelé járás ezen aspektusa a térdproblémákkal küzdő emberek számára is potenciális lehetőség. Az ágyéki gerincre nehezedő kisebb nyomás segíthet a hátfájás csökkentésében.

Mentális előnyök

A hátrafelé járás több mentális energiát igényel, segít koncentrálni. Mivel ez szórakoztató, az ember talán ragaszkodik hozzá, ami egy további módot biztosít a lépések bevitelére, ami segíthet a fogyásban is.

A hátrafelé járás megköveteli, hogy az ember jobban odafigyeljen a mozdulataira, ami segít neki a feladatra koncentrálni, nem pedig a stresszorokra. Emellett szerinte ez segítheti a kognitív funkciókat, beleértve a rövid távú memóriát is.
Egy 2019-ben publikált kutatás azt mutatta többek között, hogy a visszafelé irányuló mozgásformák, mint például a visszafelé járás, fokozhatják az ember emlékező funkcióját.

Míg a visszafelé járás általában biztonságos, néhány embernek fokozott óvatossággal kell eljárnia, és orvossal konzultálnia, valamint azoknak is, akik az alábbi problémák valamelyikével küzdenek:

 • szédülés
 • korlátozott mozgásképesség
 • Parkinson-kór
 • egyensúlyi problémák

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock