Különböző italok poharakban (kávé, tej, narancslé, tea, víz) kék háttéren

Három pohár ebből az italból megduplázhatja a fogyást

Ezzel az itallal és néhány diétás követelmény betartásával a súlyvesztés akár meg is duplázódhat.

Napi három csésze alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása megduplázhatja a fogyást – derül ki egy kutatásból.

A vizsgálatban elhízott és túlsúlyos nők vettek részt, akik 8 hét alatt nagyjából 4,5 kilót fogytak, ha a diéta betartása mellett naponta másfél csésze alacsony zsírtartalmú tejet ittak, írja a Hamu és Gyémánt.

Köztudott, hogy a tej D-vitamint és kalciumot is tartalmaz, amelyeket már számos kutatás hozott összefüggésbe a fogyással.

Szakértők szerint az elhízott emberek mintegy 50 százalékának kalciumhiánya van, míg a lakosság felének D-vitamin-hiánya.

Ráadásul a jelenlegi kutatás szerint a szójatej is segítette a fogyást, de nem volt olyan hatékony a kilók leadásában, mint a tejtermék.

Eredményeink azt mutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása fokozta az energiaszegény étrend kedvező hatását az elhízás ellen, ezért a tejből származó kalciumban gazdag étrendet ki lehet próbálni túlsúlyos személyeknél

– írták a tanulmány szerzői.

A vizsgálatba száz nőt vontak be, akik kalóriaszabályozott diétába kezdtek, míg egyesek emellett három adag zsírszegény tejet, mások szójatejet, egy másik csoport pedig csak kalcium-kiegészítőt kapott.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik tejet ittak, nagyjából 4,5 kilót fogytak, akik szójatejet 3,6 kilót, míg a kontrollcsoportban csak 2,7 kiló volt a súlyvesztés.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az alacsony energiatartalmú diéta (500 kcal/nap deficit) 8 héten keresztül a testsúly, a BMI [testtömegindex], a derékbőség, a WHR [derék-csípő arány], a testzsírtömeg és a testzsírszázalék jelentős csökkenéséhez vezethet

– írják következtetéseiket a szerzők.

Az elhízott emberek szerény súlycsökkenése (a kezdeti testsúly 5-10%-a) rövid távon valószínűleg javítja egészségi állapotukat az elhízással járó társbetegségek súlyosságának csökkentése révén.

Nyitókép: Shutterstock