A vállát krémmel bekenő nő

Tényleg segíthet az új TikTok-trend a fogyásban?

Úgy tűnik, hogy az olajozás a testünk egy bizonyos pontján hatásos lehet a fogyásban és a stresszoldásban.

A köldök és a környező has olajozása pillanatok alatt nagy népszerűséget szerzett a TikTokon, ahol a navel pulling, azaz köldökolajozás kifejezés jelenleg több mint 11,5 millió megtekintésnél jár. A technikát alkalmazók esküsznek arra, hogy az számos egészségügyi problémán javíthat, valamint elősegíti a fogyást és a stresszoldást, a szakértők szerint azonban nincs tudományos bizonyíték erre.

Annak gyakorlata, hogy néhány csepp olajat masszírozunk a köldökünkre, nem újdonság, hanem az indiai ayurvédikus módszereken alapul. Ennek lényege, hogy különböző olajokat – például ricinus, borsmenta- és gyömbérolaj – alkalmaznak a köldökre és a has környező részeire.

A köldökolajozás népszerűségének növekedése mögött az állítólagos egészségügyi előnyök skálája áll, miszerint a sérvtől és cisztáktól kezdve a miómákon át az endometriózisig mindent lehet vele kezelni, ráadásul elősegíti a fogyást és enyhíti a stresszt.

Dr. Sarah Jenkins, háziorvos szerint felelőtlenség és káros azt állítani, hogy a fent említett problémák mindegyikére hatásos a köldökolajozás, mivel nincs tudományos bizonyíték ezekre.

Az egyik ok, amiért a köldökolajozást „csodaterápiaként” hirdetik, az, hogy sokak szerint a köldökben több mint 70 000 ér található, amelyek az egész testre kiterjednek. Dr. Gabrielle McCauley nőgyógyász szerint ez egyszerűen nem igaz.

„A köldök lényegében egy heg, amely a köldökzsinór – amely a magzatot oxigénnel és tápanyagokkal látta el – elvágása után marad.Vérereket tartalmaz, a köldökzsinór jellemzően egy vénából és két artériából áll. Ez azonban nem felel meg az állítólagos 70 000 vénának”

– magyarázza.

Jenkin ezzel egyetértve hozzáteszi, hogy a köldökzsinór a méhlepényhez való kapcsolódásból származó gyógyult maradvány, így semmi sem utal arra, hogy a köldökolajozás hatással lehet a test más területeire.

Ugyanígy nem igaz az sem, hogy a módszer segít a fogyásban, mivel utóbbi az energiabevitelről és -leadásról szól és a kalóriák minősége is számít.

A köldökolajozás és a fogyás közötti kapcsolatot nem támasztják alá tanulmányok, míg a kalóriadeficit és a fogyás közötti kapcsolatról több is beszámolt. Egy, a Journal of Obesity and Metabolic Syndrome című folyóiratban 2020-ban megjelent áttekintés a kalóriadeficitet jelölte meg a fogyás legfontosabb tényezőjeként. Emellett azonban sok más tényező is fontos szerepet játszik a fogyásban.

McCauley szerint ha valaki krónikusan stresszes, előfordulhat, hogy a stresszhormon kortizol felszabadulása miatt a vércukorszint-szabályozása nem működik, ami fokozott zsírlerakódáshoz vezethet a szervezetben, különösen a hasi régió körül.

Elméletileg, ha a stressz hozzájárul valakinek a súlygyarapodásához, és a köldökolajozást jelentős stresszoldónak találja, a gyakorlat segíthet a fogyásban, de kizárólag abban az esetben, ha a szükséges étrendi módosításokat is elvégzi mellette.

McCauley szerint az egyetlen dolog, ahol a köldökolajozás előnyös lehet, az a mentális egészség, egyszerűen azért, mert egy pihentető tevékenységről van szó, ezáltal pozitív hatást gyakorolva az általános közérzetre.