fiatal nő influenszer zöldségbe harap és szelfizik

A közösségi média divatos diétái inkább megbetegítenek minket

A táplálkozás állandó vitatéma a közösségi médiában. Az influenszerek folyamatosan osztják a szponzorált tartalmakat, új táplálékkiegészítőket, diétát vagy edzésprogramot reklámoznak. De hogy tudunk kiigazodni ebben az útvesztőben? Ehhez adunk pár tanácsot a Healthline cikkének segítségével.


Táplálkozási „tanácsok"

Az új étrend-kiegészítőktől és diétáktól kezdve a tisztítókúrákon, recepteken, edzésprogramokon és „mit eszem egy nap" videókon át minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak az ételek, az egészség és a táplálkozás –a hírességek, influenszerek azonban legtöbbször nem táplálkozási tanácsadók vagy egészségügyi szakemberek.

Kockázatok és veszélyek

Bár egyes posztok ártatlannak tűnnek, a közösségi médiában felbukkanó divatos diétáknak és étrend-kiegészítőknek komoly következményei lehetnek. Gyakran reklámoznak például „méregtelenítő teákat", amelyekről azt állítják, hogy segítenek az anyagcserében, a zsírégetésben és a méregtelenítésben, pedig akár súlyos egészségügyi következményeik is lehetnek.

A táplálékkiegészítők mellett a korlátozó divatdiétákat és tisztítókúrákat is erősen népszerűsítik a közösségi médiában. Ezek nemcsak a hiányos táplálkozás és más egészségügyi problémák kockázatát növelik, hanem negatívan befolyásolhatják a mentális egészséget is.

fiatal n\u0151i influenszer kulacsot mutat az edz\u00e9shez

Fotó: Shutterstock

Számos népszerű tartalomkészítő népszerűsít extrém edzésprogramokat, szélsőséges diétákat a gyors fogyás érdekében. Kim Kardashian például nemrég azzal került a címlapokra, hogy rövid idő alatt jelentősen lefogyott, hogy beleférjen Marilyn Monroe ruhájába, ezzel veszélyes üzenetet közvetítve emberek millióinak.

Viszont van néhány jó tipp, amit érdemes szem előtt tartani, hogy megkülönböztessük a jó és rossz tanácsokat.

Ellenőrizd az adatok hitelességét

Legjobb, ha a táplálkozási tanácsokat egyenesen képzett, tapasztalt szakemberektől szerezzük be. A dietetikusok és az orvosok mellett a minősített személyi edzők a testmozgás kapcsán szolgálhatnak hiteles információkkal.

Kerüld a szponzorált tartalmakat

A szponzorációt ezeknél a tartalmaknál kötelező feltüntetni. Ha kipróbálnál egy hirdetett terméket, nézz utána a valódi vásárlói vagy szakemberi véleményeknek.

Óvakodj a valótlan állításoktól, kerüld a gyorsító, korlátozó diétákat

alma \u00e9s m\u00e9r\u0151szalag

alma és mérőszalag

Fotó: Shutterstock

Túl szép, hogy igaz legyen? Mert nem is az. A gyors, nagy mennyiségű fogyást ígérő diétákat, tablettákat, módszereket érdemes elkerülni, mert általában egészségkárosító hatással bírnak.

A legfontosabb, hogy alaposan válogassuk meg, honnan szerezzük az információt.

Bár mindez elsőre riasztónak tűnhet, azért érdemes észben tartani, hogy nem minden interneten található információ káros: a jó források pontos, bizonyítékokon alapuló tanácsokat adnak.