Fekete tányér, ami mérleg is egyben, kanállal és villával, diéta koncepció

Más okból kezdünk fogyókúrázni, mint korábban

Megváltozott az emberek motivációs célja a fogyással kapcsolatban.


A nemrég megjelent New Mayo Clinic Diet című jelentés azt mutatja, hogy az embereket inkább az egészség motiválja a fogyásra, mint a külsőségek.

A több mint 200 000 válaszadó körében végzett felmérés során 83%-uk állította, hogy az egészséget minden más fogyókúrás törekvésnél – beleértve a fizikai megjelenést is – fontosabbnak tartja. Arról is beszámoltak, hogy inkább belsőleg, egészségi okokból motiváltak a fogyásra, mint külsőleg, például mások megítélése miatt, olvasható az EatingWell cikkében.

Ezt a gondolkodásmódbeli változást az egészségügyi szakemberek már évtizedek óta támogatják. Míg a diéták rövid távon segíthetnek megváltoztatni a mérleg számait, a testsúly hosszú távú fenntartása és az általános egészségi állapot a korlátlanul fenntartható életmódbeli változásokon múlik.

A felmérésben résztvevők több mint 50%-a próbálkozott már korlátozó, divatos fogyókúrákkal, de nem tudta betartani azokat. Ez azt tükrözi, hogy az emberek jobban készen állnak a testsúlykezelés fenntartható és egészséges megközelítésére.

A Mayo Clinic Diet egy olyan program, amely a fenntartható, egészséges életmódváltás számos alapelvét tükrözi. A 2010-ben kitalált terv nemrégiben új funkciókkal bővült, hogy az emberek szélesebb köre számára elérhetőbbé tegyék azt. Mostantól tartalmaz fizikai aktivitáskövető, ételkövető, szokásoptimalizáló, új étkezési terv-választékot (többek között mediterrán, keto-, vegetáriánus és magas fehérjetartalmú), recepteket, sőt még egy Facebook támogató csoportot is.

Dr. Donald D. Hensrud, a Mayo Clinic Egészséges Életmód Programjának orvosi igazgatója „evolúciósnak, nem forradalminak” nevezi a programot. A hangsúly az étrend és a testmozgási szokások javításán van, hogy javuljon az általános egészségi állapot, nem pedig azon, hogy megpróbáljunk egy bizonyos ruhaméretbe vagy súlytartományba illeszkedni.

Hensrud szerint azok az emberek, akik kizárólag egy célsúlyra összpontosítanak, gyakran kudarcra ítélik magukat.

„Paradox módon, ha az emberek egy tervre összpontosítanak a végeredmény céljával szemben, könnyebbé válik a fogyás.”

A kulcs az életmódváltás keresése a gyors diéta helyett. A Mayo Clinic diéta két, Lose it és Live it nevű fázison keresztül vezeti az ügyfeleket. A Lose it szakaszban az ügyfelek 15 szokás azonnali megtörésén dolgoznak, mind olyan változtatásokon, amelyeket bizonyítékok támasztanak alá.

„A legnagyobb kihívást jelentő szokás az, hogy ne együnk tévénézés közben, és kötelezzük el magunkat, hogy annyi ideig sportolunk, amennyit a tévé előtt töltünk. Kezdetben ez a szokásmegszüntetés megijeszti az embereket, de gyors eredményeket látnak, és az eredmények motiválják és megerősítik őket.”

– magyarázza Hensrud.

Az új, pozitív szokások elsajátítása után az ügyfelek továbblépnek a Live It szakaszba, amely megszilárdítja ezeket a szokásokat és segíti a súly megtartását, ami gyakran a legnehezebben elérhető cél az ügyfelek számára. Egy dolog lefogyni, de más dolog hosszú távon megtartani a súlyt. Ez a szakasz magában foglalja az egyes élelmiszercsoportokon belüli egészséges választások megtanulását, valamint a tápláló és zöldségekkel teli étkezési terv kiválasztását.

Mit tehetünk most azonnal, hogy elkezdjünk egy egészséges wellness-utat?

  • A hozzáállás a minden. Készítsünk egy reális tervet, amely nem követeli meg a tökéletességet, így élvezhetjük a sikereinket és növelhetjük a motivációnkat.
  • Nagyobb sikert érhetünk el, ha a jó egészség elérésének folyamatára összpontosítunk, nem pedig a mérleg számára.
  • Az étrend és a testmozgás javulása hozzájárul az egészségünk javulásához, ezért még ha a fogyás nem is felel meg az elvárásainknak, tudjuk, hogy akkor is jót tettünk a testünknek.
  • Végezzük el saját egészségi állapotfelmérésünket. Fontos tudni, honnan indulunk, hogy megtervezhessük, merre tartunk.

Nyitókép: Shutterstock