Egy lány fogyókúra során megméri magát

7 gyakorlatias tipp az igazán sikeres fogyókúráért

A fogyókúra legfontosabb része nem az edzőteremben, hanem a konyhában zajlik. A diéta megtervezéséhez és betartásához hatalmas akaraterőre van szükség, így az alábbi cikkünkbe hét fontos tippet gyűjtöttünk össze, melyek bárkinek segíthetnek.


1. Kezeld az éhséged

Bármilyen diétáról is legyen szó, az éhségérzetet nem lehet elkerülni. A kalóriacsökkenés után egy természetes reakció ez a szervezettől, ugyanis a zsírsejtek több éhséghormont kezdenek felszabadítani miatta. Ennek csökkentésére érdemes lecserélni a reggeli szénhidrátokat — mint például a fehér kenyeret — magas fehérje- és rosttartalmú ételekre.

2. Kerüld a szénhidrátokat

A kevesebb szénhidrátot tartalmazó étrend egyik előnye, hogy a szervezetnek kevesebb inzulinra van szüksége utána, így pedig csökken a kínzó étvágy. Emellett a magas rosttartalmú finomságok javítják a vércukorszint szabályozását, segítenek a koleszterinszint csökkentésében, és minimalizálják a krónikus betegségek — például a cukorbetegség, a vastagbélrák és a szívbetegségek — kockázatát.

3. Ne a mérlegnek higgy, hanem az egészségre törekedj

Egy l\u00e1ny \u00e9bred\u00e9s ut\u00e1n m\u00e9rlegre \u00e1ll

Fotó: Unsplash/alan KO

Ha folyamatosan a kilókat figyeled, akkor könnyen feladhatod egy idő után, vagy egy egészségtelen irányba kanyarodhatsz el. A vasszigor helyett tűzz ki magad elé olyan célokat, mint napi 20 perc séta vagy futás, esetleg vacsorára egy nagy pohár zöldségturmix legurítása.

„Ha egészséges változásokat értél el, gratulálok! Ha elmaradt, kérdezd meg magadtól, hogy miért. Túl nehezek voltak a célok? Szükséged van egy erősebb támogató rendszerre? Valami komoly akadály áll az utadba? Akkor vagy finomíts a céljaidon, vagy összpontosíts azokra a tényezőkre, melyeket ellenőrizni tudsz"

— olvashatjuk a Cleveland Clinic cikkében.

4. Fogyassz több nővényi eredetű ételt

Számos kutatás alátámasztotta már a növényi alapú étrend fogyókúra szempontjából hasznos hatásait. Ezek számos vitamint és fontos tápanyagokat tartalmaznak, melyek támogatják a sejteket és csökkentik a szervezeten belüli gyulladások mértékét. Mindezek mellett természetesen nagyon alacsony a kalóriaszámuk, éppen ezért vannak beiktatva minden valamire való diétába.

5. Semmilyen alapanyag sem teljesen tiltott

Ha az ételeket tipikusan rossz és címkékkel látod el, és kizárólag azokat próbálod fogyasztani, melyeket mindig kellene, akkor nagyon könnyen elcsábulhatsz. Sokkal egyszerűbb és élhetőbb módszer, ha 80-90 százalékban az egészséges étrendre törekszel, a maradékban pedig megengedsz magadnak egy kis bűnözést. Ezzel elkerülheted a bűntudattal dúsított nassolást, mégis szép eredményeket érhetsz el, főleg rendszeres testmozgással társítva.

6. Bölcsen válogasd meg a napi kalóriákat

Egy n\u0151 sal\u00e1t\u00e1t eszik egy \u00e9tteremben

Fotó: Unsplash/Louis Hansel

Nem minden kalória egyforma. Ha olyan ételeket eszel, melyekben sok sovány fehérje, egészséges zsírok és rostok vannak, egész nap elégedettnek érezheted majd magad, és ritkábban sóvároghatsz magas cukortartalmú, hizlaló ételek után.

7. Előre tervezd meg a másnapi étkezésedet

Ha közvetlenül az étkezésig vársz a menü kitalálásával, akkor könnyen olyan csapdába eshetsz, melyben kevésbé tápláló és túl sok kalóriával rendelkező ételek várnak rád. Amennyiben jóval hamarabb tervezni kezded a napi fogyasztásodat, akkor kevesebbszer kerülhetsz hasonló helyzetekbe, valamint a főzéssel és az előkészületekkel is gyorsabban haladhatsz.

Nyitókép: Unsplash/Huha Inc.