Fogyókúrás tippek, amiket jobb, ha elfelejtünk

Fogyókúrás tippek, amiket jobb, ha elfelejtünk

Az interneten számos fogyókúrás tanácsra akadhatunk, melyek közül számottevő a haszontalan, félrevezető, vagy kifejezetten káros tipp. Mi összegyűjtöttük a legrosszabb fogyókúrás tanácsokat, amiket jobb, ha azonnal el is felejtesz!


Mindig reggelizz, akkor is, ha nem vagy éhes

Talán arról már te is hallottál, hogy fontos a reggelizés, az éjszakai alvás utáni anyagcsere beindítása céljából. Emiatt sokan rákényszerítik magukat a reggeli étkezésre, még akkor is, ha nem éhesek. A reggeli fogyasztása azonban nem feltétlenül előnyös a fogyás szempontjából.

Valójában tanulmányok kimutatták, hogy a reggeli elfogyasztása vagy kihagyása nagyon csekély hatással van a testsúlyra, és a kihagyása még valamivel nagyobb súlycsökkenést is eredményezhet. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik kihagyták a reggelit, 144 kalóriával többet ettek ebéd közben, mint azok, akik reggel ettek. A nap végén azonban a teljes kalóriabevitelük még mindig 408 kalóriával alacsonyabb volt.

Ha éhes vagy, feltétlenül fogyassz fehérjében gazdag reggelit, így elégedettebb leszel, és kisebb valószínűséggel eszel túl sokat ebéd közben. De ha rosszul vagy a reggeli gondolatától is, akkor ne erőltesd.

Ne mérd magad minden nap

Súlya napról napra ingadozhat számos tényező hatására. Emiatt sok forrás szerint kerülni kell a mindennapi súlymérést, amikor fogyni próbálunk. Még ha ez logikusan is hangozhat, az ellenkezője is igaz.

Egy 6 hónapig tartó, túlsúlyos vagy elhízott embereken végzett vizsgálatban a mindennapi mérlegre lépők kevesebb kalóriát fogyasztottak, és átlagosan 6,6%-ot veszítettek testsúlyukból, összehasonlítva a kontrollcsoport tagjaival, akik kevesebb mint 1%-ot veszítettek.

Egy másik tanulmányban a kutatók 40 túlsúlyos ember mérlegelési szokásait vizsgálva azt találták, hogy azoknál, akik 1 hónapnál hosszabb szünetet tartottak, nagyobb volt a súlygyarapodás kockázata.

Néhány ember számára azonban a mérleg gyakori ellenőrzése szorongást okozhat. Ha úgy érzed, hogy ez nem tesz a jót mentális egészségednek, akkor a legjobb, ha elkerülöd a napi mérlegelést.

Végezz léböjt kúrát

Napjainkban talán az egyik legnépszerűbb fogyási tipp, az a léböjt kúra. Sokan azt állítják, hogy heti akár 4 kilogrammtól és a méreganyagoktól is megszabadíthat minket.

Azonban nagyon kevés kutatás bizonyítja, hogy a gyümölcslé-tisztítás valóban biztonságos vagy hatékony.

Minden ilyen alacsony kalóriatartalmú étrend fogyást okoz, de nem valószínű, hogy tartós eredményeket hoz. Viszont a probléma az, hogy ez a fajta tisztítókúra nem tartalmazza azokat az egészséges táplálkozási szokásokat, amelyek szükségesek a fogyás fenntartásához.

Ráadásul ezek a gyümölcslevek általában magas cukortartalmúak, kevés fehérjével, ami rossz kombináció az étvágyszabályozás és az egészség szempontjából.

Koncentrálj csak a kardio edzésekre

A kardiovaszkuláris gyakorlat, más néven kardio- vagy aerob gyakorlat, csökkenti a stressz szintet, és jót tesz a szívnek és az általános egészségnek. A kardió azonban nem a legjobb edzésstratégia a fogyáshoz.

A szív- és érrendszeri gyakorlatokra adott fogyás reakciója nagyban függ az egyéntől. Vannak, akik a kardió edzés hatására fogynak, míg mások vagy megtartják, vagy enyhén híznak is tőle.

A legjobb stratégia a fittség növelésére és az izomtömeg fenntartására fogyás közben az, ha kombináljuk az erősítő edzést a kardióval.

Egyél minden nap 2-3 óránként

Talán már te is hallottál arról, hogy a legjobb étkezési forma, ha többször eszünk keveset a nap folyamán azért, hogy fenntartsuk az anyagcserénket. Ez azonban egy mítosz.

Egy tanulmányban a kutatók két csoportnak ugyanannyi kalóriát adtak be. Az egyik csoport két nagy étkezésben kapta meg, míg a másik csoport hét kisebb étkezés során fogyasztotta el ugyan azt a mennyiséget. Az elégetett kalóriák között a két csoportnál nem találtak semmi különbséget.

Ellenőrzött vizsgálatok kimutatták, hogy a sok kis étkezés nem eredményez nagyobb súlycsökkenést, mint a napi három vagy kevesebb étkezés.

Nyitókép: Unsplash

Healthline