3 könnyű recept, amiket a gyerekeddel együtt készíthetsz el
Az alábbi receptek tökéletes lehetőséget nyújtanak arra, hogy gyermekeinket is bevonjuk a főzésbe, és bizonyos folyamatokat egyedül végezzenek.
1. Citromos és chia magos muffin
Hozzávalók (6 muffin):
- 100 g sima liszt
- 80 g kókuszcukor
- 80 g sótlan vaj
- ½ citrom + héja
- 1 evőkanál chia mag
- ½ evőkanál sütőpor
- 2 tojás
Eszközök:
- Fakanál
- Konyhai mérleg
- 2 nagy tál
Fotó: Shutterstock
Elkészítés:
1. Olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk kihűlni a sütő oldalán.
2. Egy külön tálban keverjük össze a tojásokat és a cukrot, amíg a keverék enyhén fehér lesz, és buborékok lesznek a tetején. Ezután öntsük a lisztet a keverékhez, és keverjük össze.
3. Facsarjuk ki a citromot, és adjuk hozzá a héját, majd öntsük az olvasztott vajat a keverékbe.
4. Adjuk hozzá a chia magot és a sütőport a keverékhez, és addig keverjük, amíg az összes hozzávalót össze nem keveredik.
5. Öntsük a keveréket a muffinformába, és 220°C-os sütőben 15 percig süssük.
2. Madeleine sütemény
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók (20 madeleine):
- 120 g sima liszt
- 120 g kristálycukor
- 120 g sótlan vaj
- 3 közepes tojás
- 1 citrom héja
- 1 citrom
- 1 teáskanál sütőpor
Eszközök:
- Madeleine forma
- 2 tál
- fakanál
- Reszelő
- Mérleg
Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport.
2. Törjük fel a tojásokat, és válasszuk szét a sárgáját a fehérjétől. A sárgája a száraz hozzávalókhoz kerül, a fehérje pedig egy külön tálba.
3. A fehérjét villával addig verjük fel, amíg buborékok nem keletkeznek a tetején. Adjuk hozzá a liszt és a sárgák keverékéhez, és keverjük össze.
4. Olvasszuk meg a vajat, és várjuk meg, amíg kihűl, mielőtt a keverékre öntjük.
5. Adjuk hozzá a citromlevet és a citromhéjat, majd keverjük össze.
6. Öntsük a madeleine formákba, és tegyük be a sütőbe 240°C-on 6 percre, majd 180°C-on 8 percre. A madeleine-ek akkor vannak készen, ha a tetejükön egy kis hegyet látunk, és szép aranyszínűek lesznek.
3. Gâteau de Savoie (savoyai tészta)
Hozzávalók:
- 75 g cukor
- 3 tojás
- 50 g liszt
- 20 g kukoricaliszt
- 2 csepp vaníliakivonat
- 60 g cukor
Eszközök:
- 2 nagy tál
- fakanál
- Tortaforma
- Konyhai mérleg
- habverő
Elkészítés:
1. Két nagy tálban válasszuk szét a tojásfehérjét és a tojássárgáját.
2. Verjük fel a tojássárgáját addig, amíg sima állagot nem kapunk. Ezután adjuk hozzá a cukrot, és verjük tovább.
3. A tojásfehérjét addig verjük, amíg kemény habbá nem válik, közben adjunk hozzá egy csipet sót.
4. Adjuk hozzá a tojásfehérjét a tojássárgájához úgy, hogy a fehérjét a sárgájába hajtjuk. Ne keverjük össze, és mindig ugyanúgy hajtsuk össze.
5. Adjuk hozzá a vaníliát, valamint a sima és a kukoricalisztet a keverékhez. Hajtogassuk a liszteket a tojásos keverékhez.
Nyitókép: Shutterstock