Frank Sinatra 1957-ben

Frank Sinatra kedvenc itala mindössze 2 hozzávalót igényel

Frank Sinatra kedvenc itala, a Rusty Nail pillanatok alatt elkészül és nagyon finom.


Sinatra volt az eredetileg Humphrey Bogart és felesége, Lauren Bacall körül szerveződött Rat Pack (Patkányfalka) nevű amerikai előadóművész csoport vezetője, amely a 60-as években kicsapongó viselkedésről, többek között az ivás szenvedélyéről volt híres. A tagok között volt Nat King Cole, Errol Flynn, Mickey Rooney, Cary Grant és Judy Garland is.

Az egyik ital, amelyet az énekes-színész és kortársai gyakran és szívesen fogyasztottak, a Rusty Nail, egy mindössze két összetevőből álló koktél.

Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. \u00e9s Dean Martin

Fotó: Pinterest

Drambuie: a skót whisky kistestvére

Bár a '60-70-es években a Rat Pack tette népszerűvé az italt, azt eredetileg egy másik művész, Theodore Anderson számára tervezték egy hawaii bárban 1942-ben. Mások szerint 1937-ben New Yorkban találták fel, majd az 1960-as évek elejéig eltűnt, amikor a manhattani 21 Club pultosai újra bevezették a színtérre.

Mivel azonban a Drambuie az 1700-as évek közepére nyúlik vissza, valószínűsíthető, hogy egy skót szeszfőző valamikor úgy gondolta, hogy a kész likőrt kombinálja a belőle készült alappárlattal.

A Drambuie ízét gyakran fűszeresnek és édesnek írják le, ánizsos, esetleg édesköményes és rozmaringos jegyekkel. A tényleges összetevők titkosak – a márka szerint csak három élő ember ismeri a receptet.

Rusty Nail

A Rusty Nail standard receptje 2:1 arányú skót whisky és Drambuie, összekeverve és jéggel tálalva, némi citromhéjjal díszítve. Nem ritka azonban, hogy a bartenderek mindkét irányba módosítják az arányt, így 4:1 arányban keverik a Scotchot a Drambuie-val, a likőr édességét csökkentve vagy akár 1:1, egyenlő arányban, az édes italok kedvelőinek vagy akik nem szoktak whiskyt inni.

Az arányok megváltoztatása az ital ízét és erősségét is befolyásolja, természetesen, de a fűszeres-édes, füstös, gazdag ital mindenképpen erős, annak ellenére hogy aperitifnek számít, érdemes előtte néhány falatot enni.

(Daily Meal)

Nyitókép: Wikipedia