Kávébabokkal töltött csésze egy halom kávébab tetején

Így tudod hosszan frissen tartani a kávébabot

A legelvetemültebb kávéimádók maguk darálják le a kávébabot, hogy mindig frissen fogyaszthassák a kávét. Ehhez azonban nagyobb mennyiséget kell betárazni. Mutatjuk, hogyan maradnak hosszan frissek a kávébabok.

A kávébabok még lezárva vagy megfelelő módon, hűvös, sötét helyen tárolva is veszítenek frissességükből egy ponton. Ha a kávé a levegőnek van kitéve, az aromák elszöknek, és a szemek oxidálódni kezdenek. Ennek során a kávéban lévő olajok elkezdenek lebomlani és megromlani, ami az ízüket keserűvé változtatja.

A jó hír azonban az, hogy egyszerűen csak le kell fagyasztani őket, így tovább frissek maradnak.

Nem minden kávébabfajta fagy meg ugyanúgy

Ha kifejezetten fagyasztáshoz választunk kávébabot, akkor érdemes a világosabb pörkölésűt választani. Az enyhén pörkölt kávébabok ugyanis általában finomabb ízű kávékat eredményeznek, és ezek az enyhe ízek jól megmaradnak a fagyasztás során.

A sötét pörkölésűek azonban általában összetettebbek, gazdagabbak és erősebbek. Bár a sötét pörkölésű kávébabok is lefagyaszthatók, ha az ízek mélysége miatt fogyasztjuk ezt a típust, jó tudnunk, hogy nagy valószínűséggel veszítenek valamennyit a komplex ízvilágukból. A babok lefagyasztása után a belőlük készült kávé még mindig jól iható lesz, csak nem lesz olyan gazdag.

Barna k\u00e1v\u00e9babszemek feh\u00e9r ker\u00e1mia b\u00f6gre mellett

Fotó: Unsplash

Ráadásul a jobb minőségű kávébabok jobban megőrzik az ízüket. Minél jobbak a kávébabok, annál jobbak a fagyasztáshoz. Ha valaha is szeretett volna egy igazán drága vagy ritka zacskó kávéval kedveskedni magának egy különleges alkalomra, akkor ezt feltétlenül megteheti, és a kávébabok egy részét le is fagyaszthatja, hogy a következő évben is élvezhesse.

Légmentes csomagolás 

A lefagyasztás megállítja a baktériumok növekedését, amelyek elpusztíthatják a kávébabokat, valamint a folyamat megszünteti a babok levegővel való érintkezését, ezért fontos, hogy a kávét légmentesen záródó edényekben fagyasszuk le (ennek legjobb módja a vákuumzáró készülék).

Ideális esetben néhány napra elegendő kávét porciózzunk egy zacskóba, zárjuk le és tegyük a mélyhűtőbe. Amikor kiolvasztjuk és felhasználunk belőle valamennyit, csak tegyük a zacskót a hűtőbe, és hagyjuk, hogy fokozatosan felolvadjon.

Ez az utolsó lépés megakadályozza, hogy a nedvesség túl gyorsan távozzon, tönkretéve a babok minőségét, és esetlegesen baktériumok elszaporodásához vezetve.

Bár lefagyaszthatunk egy teljes, kereskedelmi forgalomban kapható, lezárt zacskó babot, a kiolvasztás bonyolultabb ebben az esetben, mivel a zacskóban lévő nedvesség károsíthatja a babot, ha megpróbáljuk újra lefagyasztani.

(Daily Meal)

Nyitókép: Unsplash