Hamburgerbe gyorsan beleharapó nő

Tényleg rossz az egészségnek, ha túl gyorsan eszünk?

Pozitív hozadéka nincs, az biztos.


A gyors, kevesebb mint öt perc alatt lebonyolított étkezés következtében nagyobb eséllyel alakul ki elhízás vagy metabolikus szindróma, melyek növelik a szívbetegségek, a cukorbetegség és a sztrók kockázatát, állítja egy kutatás.

A japán Hirosimai Egyetem kutatói öt éven keresztül követtek nyomon 642 férfit és 441 nőt, akiket lassú, normál vagy gyors evőkként azonosítottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyors evőknél 11,6%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki metabolikus szindróma.

A gyors étkezés és az egészségtelenség közötti kapcsolat már egy ideje ismert. Ha gyorsan eszünk, a szervezetnek nincs esélye jelezni az agynak, hogy jóllaktunk. A gyomorban lévő receptorok, amelyek a táplálék általi feszítésre reagálnak, és azon hormonok, amelyek jelzik az agynak, hogy a részben megemésztett étel eljutott a vékonybélbe, 15-20 percig is eltarthat, amíg működésbe lépnek.

Egy több mint 3000 férfi és nő részvételével, Japánban végzett vizsgálat megállapította, hogy azok, akik gyorsan ettek, és addig folytatták, amíg jól nem laktak, háromszor nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak, mint a lassabban evők.

A gyorsabban evőknél nagyobb a savas reflux előfordulása is – egy tíz, egészséges emberen végzett vizsgálatban, melyben a résztvevőket arra kértek, hogy egy 690 kalóriás ételt 5 vagy 30 perc alatt fogyasszanak el, a gyorsabban evőknél 12,5 reflux epizódot tapasztaltak, míg a lassabban evőknél 8,5-et.

Egy kínai tanulmány szerint az emberek több mint 10%-kal csökkentik a kalóriabevitelüket, ha negyvenszer rágják meg az ételt, szemben a tizenötszörös rágással. Egy másik vizsgálat, melyben 30 fiatal nőt arra kérték, hogy egy nagy tányér tésztát gyorsan egyenek meg, azt mutatta, hogy míg kilenc perc alatt 649 kalóriát fogyasztottak el, addig ez 579-re csökkent, amikor arra kérték őket, hogy akár 20-szor is rágják meg az ételt.

A több rágás segít megemészteni az ételt, mivel a nyálban olyan enzimek vannak, amelyek egyszerre kenik és kezdik meg az emésztést, így lehetővé téve az ízlelőbimbóknak, hogy „észrevegyék” az ételt.

Ha tehát lassabban szeretnénk enni, beszéljünk a falatok között, csökkentsük a tempónkat, vagy akár kortyolgassunk közben egy kis vizet.

(Guardian)

Nyitókép: Shutterstock