Kifogyott farmerben álló nő, kék háttér előtt

4 ok, amiért gyorsan fogysz kezdetben

Ha fogyni próbálunk, lehet, hogy némi sikerrel kezdtük a kilók ledobását, de idővel egyre nehezebbnek találjuk. Nem egyedi problémáról van szó. Szinte mindenki gyorsan fogy eleinte, amikor úgy dönt, lead néhány kilót, aztán egyre lassabban olvadnak le ezek. Íme négy ok, miért van ez így.1. A víznek is van súlya

Sok olyan élelmiszer, amely nagy mennyiségben nem tesz jót, ilyen a cukor, a só és a szénhidrát, melyek arra késztetik a szervezetet, hogy felesleges vizet tartson meg. Ha ezeket elhagyjuk (vagy drasztikusan csökkentjük), a szervezetünk elengedi a felesleges H2O-t.

Amikor például nátriumban gazdag ételeket fogyasztunk, folyadékot tartunk vissza, hogy kiegyenlítsük a magas sótartalmat.

Továbbá, ha jelentősen csökkentjük a teljes kalóriabevitelt, különösen a szénhidrátokét, a szervezet a glikogén raktárakba nyúl energiáért. A glikogént víz köti meg a szervezetben, így elégetése azt jelenti, hogy a víztől is megszabadulunk.

Ez megmagyarázza, hogy a (nagyon alacsony szénhidráttartalmú) ketogén diétán miért fogyhatnak az emberek eleinte gyorsan több kilót, mivel a szervezet felszabadítja a tárolt szénhidrátokat és a hozzájuk kapcsolódó vizet. A kezdeti súlyvesztés után a fogyásuk lelassul, és egy tipikusabb ütemre (heti 1-2 kiló) lassul.

2. A nagyobb testtömegnek több üzemanyagra van szüksége

Itt kezd bonyolultabbá válni a dolog: minél nagyobb a testsúlyunk, annál több kalóriára van szüksége a szervezetünknek a napi működéséhez. Ahogy fogyunk, a testünknek kevesebb üzemanyagra van szüksége mindazokhoz a dolgokhoz, amiket a működés fenntartása érdekében végez. Tehát egy 150 kilós embernek több üzemanyagra lehet szüksége, mint egy 125 kilósnak.

Ez azonban trükkös, mert nem tudjuk folyamatosan csökkenteni az evés mennyiségét, miközben folyamatosan fogyunk (elég kalóriával kell táplálni a testünket ahhoz, hogy erősek és egészségesek maradjunk).

Ahogyan az edzőteremben is hozzászokik a szervezetünk bizonyos gyakorlatokhoz, és váltogatnunk kell azokat, úgy az is segíthet, ha változatosabbá tesszük az étrendünket, hogy kitörjünk a rutinból. Míg egyes tanulmányok szerint az étrend változatosabbá tétele összefügg a súlygyarapodással, mások kimutatták, hogy ha csak az egészséges ételeket fogyasztó embereket hasonlítjuk össze, azok, akiknek változatosabb az étrendjük, jobb anyagcsere-egészséggel rendelkeznek.

3. Adott súlytartomány

Létezik egy "set point"-nak nevezett elmélet is, és sok bizonyíték mutat arra, hogy a szervezetünknek van egy súlytartománya, amelybe természetes módon rendeződik be. Ez azért van így, mert a gének szerepet játszanak a testsúlyban, de fontos megjegyezni, hogy a hormonok és a szokások, például az étrend, a testmozgás és a stresszkezelés ugyanolyan fontosak. Más szóval a génjeink csak egy tényezőt jelentenek a sok közül.

Akkor mégis mit tegyünk?


Először is, el kell ismernünk a személyes testalkatunkat, hogy ne legyünk irreálisak a fogyási céljainkkal kapcsolatban.
Másodszor, a fogyókúrás kutatások nagy része általában azt javasolja, hogy fokozatosan és folyamatosan fogyjunk.

A legtöbb tanulmány szerint a lassú, egyenletes fogyás előnyhöz juttat, amikor a súly hosszú távú megtartásának valószínűségéről van szó. Az extrém kalóriacsökkentésre épülő diéták vagy a nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták (VLCD) gyors, rövid távú fogyást eredményezhetnek, de a tanulmányok azt mutatják, hogy a súly gyakran gyorsan visszaszáll, amint a VLCD-t abbahagyják. Függetlenül attól, hogy milyen típusú diétát tartunk, fontos, hogy olyan új életmódbeli szokásokat és viselkedési formákat alakítsunk ki, amelyek hosszú távon is működnek.