Egy gumikesztyűs ember takarítószert fog a kezében

11 hasznos tipp a gyorsabb és céltudatosabb takarításhoz​

Mindenki szereti a tiszta lakást, viszont a rendrakásért és a tisztítási folyamatokért már senki sem rajong. A hosszú és monoton nagytakarítás megkönnyítésének érdekében összeszedtünk tizenegy hasznos tanácsot, melyeket észben tartva órákat lehet spórolni egy-egy feladatnál.


1. Mindenhol végezd el ugyanazt a folyamatot, és ne kompletten fejezz be egy-egy szobát!

Tarkításnál rengeteg időt lehet spórolni azzal, ha nem szobáról szobára haladsz, hanem folyamatonként. Kezdd mondjuk a portörléssel, azt pedig csináld meg a lakás minden szobájában. Ezek után lehet váltani a következő szakaszra.

2. Gyűjtsd össze az összes takarítóeszközt egy hordozható tárolóba!

Legyen szó vödörről, dobozról, vagy bármilyen hordozható ládikáról, rengeteg órát meg tudsz spórolni azzal, ha nem kell keresgélned egy-egy takarítószert vagy eszközt.

3. Tegyél rendet a szobákban!

Egy kuk\u00e1b\u00f3l kiborult a szem\u00e9t

Fotó: Unsplash/David Levêque

Mielőtt tisztogatni kezdenéd a helyiségeket, menj végig mindenhol és tedd helyére a holmikat. Fontos, hogy amikor kézbe veszed a tárgyakat, akkor gondoldvégig magadban, vajon szükséged van-e még rájuk. Amennyiben nincs, akkor itt az ideje megszabadulni tőlük.

4. Portörlés

A portörlésből ne hagyd ki a bútorok tetejét és legalját, valamint a képkeretek felső részét is. A magasabban lévő felületek eléréséhez köss egy mikroszálas kendőt egy felmosórongy vagy egy seprű végére, így létra nélkül is elérheted őket.

5. Tükrök

T\u00fckr\u00f6k egy szoba fal\u00e1n

Fotó: Unsplash/Tuva Mathilde Løland

A tükrök és az üvegfelületek tisztántartásához először egy nedves törlőkendővel kell áttörölni őket, majd egy szárazzal eltávolítani róluk a nedvességet.

6. Munkalapok fertőtlenítése

Menj végig a lakáson, és töröld át a kemény felületeket a munkalapoktól kezdve egészen a villanykapcsolókig és a tévéállványig. Ezek közül fertőtlenítsd le azokat, melyeken gyakori lehet a baktériumok megtapadása (kapcsolók, kilincsek stb.).

7. Fürdőszoba

Fújj tisztítószert a konyhai mosogatóra, majd a fürdőszobai mosdókagylókra, kádakra és vécékre. Ezt az anyagot egy kicsivel tovább érdemes a felületen hagyni, hogy a lehető legjobban le tudja marni a szennyeződéseket és a makacs foltokat.

8. Söprögetés és felmosás

Egy f\u00e9rfi felmossa a padl\u00f3t

Fotó: Unsplash/Gil Ribeiro

Azokon a területeken, ahol nincs letéve szőnyeg, porszívózz fel, majd felmosás során a szoba legtávolabbi pontját válaszd ki és onnan kezdj el haladni az ajtó felé, hogy ne szorulj a sarokba.

9. Porszívózás

A szőnyeggel borított szobákban egy menetben futtasd végig a porszívót, hogy a lehető legtöbb port és morzsát össze tudd szedni.

10. Ne felejtsd el a tisztítóeszközöket is elmosni!

A legtöbb háztartásban elfelejtik a takarításhoz használt eszközöket, flakonokat áttörölni és rendben tartani, pedig úgy nagyon sok mocskot és szennyeződést lehet széthordani a szobákban. Egy korábbi cikkünkben lehet még néhány olyan pontról olvasni a lakásokban, melyeket mindenki elfejelt kitakarítani.

11. Tedd a takarítást csoportos tevékenységgé!

Tervezz meg egy mindenki számára megfelelő időpontot, majd oszd ki a feladatokat a családtagjaidnak. A közös munka akár még szórakoztató is lehet, de az biztos, hogy gyorsabban lehet végezni, ha többen vagytok.


Nyitókép: Unsplash/JESHOOTS.COM
Forrás:
Nationwide