egy nő kóstolja az ételt

Jobb, ha minél többet használod ezt a fűszert: a legjobb gyulladáscsökkentő

Általában tisztában vagyunk vele, hogy a gyümölcsökkel és zöldségekkel teli, egészséges, kiegyensúlyozott étrend segíthet csökkenteni bizonyos betegségek kockázatát. Azonban egy bizonyos gyümölcs potenciális egészségügyi előnyei kevésbé ismertek, mivel többnyire csak az ételek ízesítésére használjuk.


Különböző tanulmányok szerint a chilipaprika (igen, a paprikát elvileg a gyümölcsök közé kell sorolnunk, akárcsak a paradicsomot) más előnyök mellett az egészséges szív kulcsa is lehet. Úgy gondolják, hogy ez elsősorban a chilipaprikában található kapszaicin nevű vegyületnek köszönhető, amelyről köztudott, hogy koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, sőt még a rák és az ízületi gyulladás kockázatát is csökkenti.

Egy, a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban 2019-ben megjelent tudományos közlemény arra a következtetésre jutott, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen esznek chilipaprikát, csökkent a szívbetegségben való elhalálozás kockázata. A tanulmány részeként a kutatók több mint 22 ezer, Dél-Olaszországban élő ember étrendjét és egészségügyi adatait elemezték, és átlagosan valamivel több mint nyolc éven át követték őket.

Kiderült, hogy azok, akik hetente több mint négyszer ettek chilipaprikát, körülbelül egyharmaddal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik ritkán vagy soha nem fogyasztották a csípős paprikát.

Ezt a védőhatást attól függetlenül találták, hogy a résztvevők mediterrán típusú étrendet vagy kevésbé egészséges étrendet követtek.

A tanulmány szerzői így folytatták:

Egy nagyszámú felnőtt mediterrán populációban a chilipaprika rendszeres fogyasztása a CVD kockázati tényezőktől és a mediterrán étrend betartásától függetlenül alacsonyabb teljes és szív- és érrendszeri betegségek (CVD) okozta halálozás kockázatával jár. A CVD-kockázat ismert biomarkerei csak kis mértékben közvetítik a chilipaprika-fogyasztás és a halálozás közötti összefüggést.
chilipaprika \u00f6mlesztve

Fotó: Unsplash

Az Angiology folyóiratban 2021-ben megjelent kutatás négy meglévő tanulmányt elemzett, amelyek a fűszeres ételek (chilipaprika, chiliszósz vagy chilíolaj) fogyasztását és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatot vizsgálták. A tanulmányok együttesen 564 748 résztvevőt vizsgáltak átlagosan 9,7 éves időtartam alatt.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a fűszeres ételek összefüggésben álltak az összes halálozási ok, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozás alacsonyabb kockázatával.

Ahogy írták:

Az összesített adatok azt sugallták, hogy a fűszeres ételeket rendszeresen fogyasztóknál 12 százalékkal alacsonyabb volt a teljes halálozás kockázata. Ezenkívül a fűszeres ételek fogyasztása a szívbetegségek, de nem az agyi érrendszeri rendellenességek miatti halálozás kockázatának jelentős csökkenésével járt együtt.

Egy másik, a Molecules folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmány szerint a chilipaprikában található kapszaicin segíthet az elhízás megelőzésében. Hozzátették, hogy a kapszaicin gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A tanulmány szerint:

A kapszaicinoidok a magas koleszterinszint és az elhízás ellen hatnak, rákellenes hatást mutatnak, és az ízületi gyulladásos fájdalmak kezelésére is használják őket.

Forrás: Express

Nyitókép: Shutterstock