
Ezt az 5 gyulladáscsökkentő ételt mindenképp iktasd be az étrendedbe
Te is szenvedsz különböző gyulladásos megbetegedésekkel a szervezetedben? Szakértő segítségével utánajártunk, milyen gyulladáscsökkentő ételeket érdemes a tányérunkra tenni a jobb egészség érdekében.
Sophie Janvier dietetikus-táplálkozási szakértő osztotta meg a gyulladáscsökkentő étrendjét. Hogy mik a tudományosan bizonyított előnyei? Több vitalitás, jobb emésztés, kevesebb ízületi fájdalom, stabilabb vércukorszint és az egészséges testsúly. Ideális az egészségmegőrzéshez, de akkor is, ha endometriózissal, ekcémával vagy pattanásokkal küzdesz. A krónikus gyulladás valóban a különböző betegségek és egészségügyi problémák forrása. Mutatjuk, melyek ezek az ajánlott ételek.
Diófélék
A mandula kiváló rost-, növényi fehérje, ásványi anyag és antioxidánsforrás. Az omega 3 zsírsavak nélkülözhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez, és ezekből gyakran hiányt szenvedünk. Ugyanakkor elősegítik az értékes gyulladáscsökkentő anyagok termelődését, és hatásuk jótékonyan hat a szív- és érrendszeri, bőrgyógyászati, kognitív vagy ízületi szinteken. Egyszóval jó megoldás bőrproblémákra, gyulladásos betegségekre, sőt szorongás esetén is! Az optimális hatékonyság érdekében hetente kétszer zsíros halat is iktass be: a tonhal, a lazac, a szardínia vagy a makréla a gyulladáscsökkentő Omega 3 egy másik formáját biztosítja, kiegészítve a diófélékben lévő Omega 3-t.
Áfonya
Fotó: Unsplash
Ezek a kis gyümölcsök, akárcsak a málna, a piros ribizli és általában az összes bogyós gyümölcs, antioxidánsok bombái, amelyek segítenek a sejtjeinkben lévő oxidatív stressz elleni küzdelemben. Ez azért fontos, mert elősegíti az öregedést és gyulladásos reakciókat okoz. Az áfonya egy különösen hatékony antioxidánstípust tartalmaz: polifenolokat. Ezek hatását már számtalanszor vizsgálták, és igazolták, hogy képesek gátolni bizonyos gyulladáskeltő anyagok termelődését.
Hajdina
Ez az új quinoa! Ez az ősi gabonaféle a jelen sztárja. És értjük, miért: rostokban, antioxidánsokban, növényi fehérjékben gazdag, és gluténmentes. A rostok lehetővé teszik, hogy kedvezően tápláljuk a mikrobiótánkban lévő jó baktériumokat, amelyek aztán gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek. És ez még nem minden: a rosttartalomnak köszönhetően ennek a gabonafélének alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a rizsnek vagy a tésztának.
Kefir
Ez az erjesztett ital természetes probiotikumokat, vagyis élő baktériumokat tartalmaz, amelyek bevetik a mikrobiomunkat, segítve azt, hogy gazdagabb és változatosabb legyen. Az egészséges mikrobiomnak azonban számos kedvező hatása van az egészségünkre: jobb emésztés, megerősödött immunitás, egészséges bőr, jó mentális egészség. Ha a mikrobióta megbomlik, az elősegíti a bélrendszer áteresztőképességét és ezáltal az endotoxinok vérbe jutását, ami gyulladásos reakciót vált ki.
85%-os kakaótartalmú étcsokoládé
Fotó: Shutterstock
A legfinomabb maradt a végére! A csokoládé valóban jót tesz az egészségnek, mindaddig, amíg kakaóban gazdag fajtát választasz, mivel a kakaótartalom felelős a jótékony hatásokért. A kakaó a növényvilág egyik leggazdagabb antioxidáns-forrása, ásványi anyagok, rostok és teobromin, egy gyulladáscsökkentő anyag található benne. Ne ess pánikba, ha pattanásos vagy, 4 szelet 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé nem okoz problémát, épp ellenkezőleg! Ezzel szemben a tej- vagy fehér csokoládék túl édesek, és elősegíthetik a gyulladást.
Forrás: Glamour UK
Nyitókép: Shutterstock
- Működik? A diéta, amiről biztosan nem hallottál ›
- Gyakran idegeskedsz, és lehet, hogy magnéziumhiányod van? Így kezeld otthon! ›
- A 4 legerősebb gyulladáscsökkentő élelmiszer - most edd ezeket! ›
- Bőrápolás: melyik ételeket fogyasszuk, és miket kerüljünk el messziről? ›
- Egy étrend kifejezetten enyhíti a reumás ízületi gyulladás tüneteit ›