temető

5 ok, amiért az emberek szeretnék, hogy haláluk után is emlékezzenek rájuk

Szinte mindenki gondolkodott már azon, hogy az emberek miképp fognak emlékezni rájuk a haláluk után. Ez a jelenség azonban tudományos szempontból is érdekes kérdéseket vet fel: vajon miért fontos ez? A szakértők azonban öt fő okot azonosítanak, amiért az emberek szeretnék, hogy haláluk után is emlékezzenek rájuk.A szeretet igénye

Az ember társas lény és a más emberekkel való kapcsolataink rendkívül fontosak számunkra. Ezért sokan jelentős időt fordítanak arra, hogy mások megkedveljék őket, sőt még sokszor arra is, hogy vajon mit gondolnak rólunk. A tudósok pedig rámutattak, hogy egyes emberek esetében a vágy, hogy a haláluk után is pozitívan emlékezzenek rájuk, egyszerűen annak a pszichológiai jelenség eredménye lehet, hogy egész életükben erősen arra vágytak, hogy szeressék őket.

Küzdelem a halálfélelem ellen

A legtöbb ember számára a halál gondolata félelmetes. Az elmúláson való túlzott merengés pedig negatív hatással lehet a hangulatra és az élettel való elégedettségre. Sokan különféle stratégiákat dolgoznak ki a halálfélelem leküzdésére. A vallásos személyek számára péládul a halhatatlan lélekben és a halál utáni életben való hit segít. De az örökséghagyás is hasonlóképpen segíthet azáltal, hogy egyfajta szimbolikus halhatatlanság érzést nyújt. Amikor az emberek valami nagy értéket hagynak maguk után, olyan emléket teremtenek, amelyek tovább élnek mint ők, és azt az érzést keltheti bennük, hogy létezésük igenis számított.

Jobbá tenni a gyermekek és unokák életét

Az elhunyt rokon megítélése befolyásolhatja a család még élő tagjainak társadalmi megítélését is, és így befolyásolhatja a munkában, a partnerkeresésben és más dolgokban való sikerességüket. Például nehezebb lehet munkát találni annak, aki egy közismert elítélt bűnöző fia vagy lánya. Másrészt, ha az elhunyt szülőre nagyon pozitívan gondol egy adott közösség, akkor a gyermekeik számára is könnyebb lehet a gyász.

A jövővel való szembenézés

Az emberek általában nagyon nehezen tudnak elképzelni egy olyan jövőt, amelyben már nem léteznek. Ám azzal, hogy örökséget hagynak maguk után, és biztosítják azt, hogy más emberek tudatosan emlékezzenek rájuk, könnyebb lehet elképzelni a haláluk utáni életet.

Történetmesélés

A tudósok által azonosított utolsó ok pedig az, hogy az emberek szeretnék, ha elmesélnék személyes történetüket a jövő nemzedékeinek. Az emberek gyakran látják magukat élettörténetük hősének. Ez a sztori pedig az évek során alakul ki, és segít mindannyiunknak megérteni életünk jelentős eseményeit és kihívásait. Ezek az emlékek pedig nem csak a konkrét személy számára lehetnek jelentőségteljesek, hanem gyermekei és más hozzátartozók számára is.

A tudósok tehát rámutattak arra, hogy a pszichoanalízisben is ismert generativitás lehet az egyik fő oka annak, hogy az emberek meghatározó emlékeket akarnak maguk mögött hagyni.