Egy férfi egy hamburgert eszik

Maximum ennyi hamburgert ehetsz hetente, ha védeni akarod a Földet​

Egy nemrég kiadott jelentés szerint az emberiségnek jóval több erőfeszítést kell tennie azért, hogy elkerülhessük a legrosszabb éghajlati katasztrófákat. A szakértők egy bizonyos ponton a hamburgerevésre is kitértek, vagyis arra, hogy mennyit szabad elfogyasztani egy héten a Föld védelme érdekében.


Egy non-profit szervezet által kiadott elemzés szerint az eddigi erőfeszítések többszeresét kell alkalmazni a Föld megmentése érdekében. A tömegközlekedési eszközök kínálatát hatszor gyorsabban kell fejleszteni a gépkocsikéval szemben, az erdőirtásokat pedig jelentős mennyiségben vissza kell szorítani.

A környezetvédelemhez hozzá tartozik többek között a hús alapú ételek fogyasztásának lecsökkentése is. Ez több szempontból is fontos, hiszen az import termékek szállítása környezetszennyező, illetve az állatállomány folyamatos irtása is komoly problémákhoz vezethet.

A cél érdekében a szakértők elárulták, hány hamburgert szabad ennünk maximum egy héten, hogy azzal ne járuljunk hozzá a Föld szennyezéséhez.

Valaki egy hamburgert tart a kez\u00e9ben

Fotó: Unsplash/Tristan Gassert

A válasz első hallásra bíztató lehet, hiszen minden héten két jó minőségű, átlagos nagyságú hamburgert el lehet fogyasztani bármilyen témába vágó probléma jelentkezése nélkül. Van azonban egy kis bökkenő. Ez a mennyiség magába foglalja az összes húst, amit egy héten megehetnénk a számításaik alapján.

Tehát bevállalhatjuk a heti két hamburgert, viszont akkor a héten már csak alternatív menükhöz folyamodhatunk. Ani Dasgupta, a World Resources Institute vezérigazgatója így nyilatkozott az eredményekről:

„A világ már látta, hogy milyen pusztítást okozhat mindössze 1,1 Celsius-fokos felmelegedés. Minden töredék fok számít az emberek és a bolygó védelméért folytatott küzdelemben. Fontos előrelépéseket látunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, de még mindig nem győztünk egyetlen ágazatban sem.”

A szakértők meglátásai alapján ennek a mennyiségnek a rendszeres átlépése amúgy sem tesz túl jót az emberi szervezetnek, így egészségügyi okokból is megéri néha salátára vagy valamilyen növényi alapú menüt választani a húsos ételek helyett.