egy fiatal háziasszony húst készít elő sütéshez az 50-es években

5 háztartási trükk, amit nyugodtan elleshetünk az 50-es évek háziasszonyaitól

Az ötvenes évek amerikai édesanyái mindig olyan nyugodtnak és elégedettnek tűntek − magassarkú cipőben, gyöngysorral a nyakukban porszívóztak, és közben a pörköltet is megkeverték. Ha ez valóban így volt, vajon mi volt a titkuk?A valóság azonban az, hogy a legtöbb amerikai nő sokkal jobban el volt foglalva akkoriban, minthogy tökéletes legyen. A háztartás vezetése fizikailag megterhelő munka volt, és a családi költségvetés kezelése is kihívást jelentett. Ezért sok nő számára szükségszerűvé vált a háztartáson kívüli munka is. Hogy pénzt és időt spóroljanak, kialakították a maguk életmódbeli trükkjeit. Természetesen jó pár akkori hack ma már nem tanácsos, de néhány még mindig releváns, és akár számunkra is megkönnyítheti a hétköznapokat.

​1. Esős trükk

Az 1950-es években egy nő, aki megélhetésből „háztartást vezetett", átlagosan heti 42 órát töltött takarítással, főzéssel és ügyintézéssel. Mivel kevés szabadidő állt rendelkezésükre, keresték a rövidítéseket. Az 1957-es Háztartási tippek és dollárcsúszdák enciklopédiája számos olyan ötletet tartalmazott, amelyek ma is aktuálisak. A könyv egyik gyöngyszeme például azt javasolta, hogy esős napokon tartsunk egy szivacsot a hátsó ajtó mellett. Ha valaki csöpögő esernyővel vagy vizes cipővel jön be, a szivaccsal gyorsan fel lehet törölni a vizet. A szivacsot aztán egyszerű sós vízben áztatással lehet tisztítani.

​2. Takarítós trükk

Az 1950-es és 1960-as években Peg Bracken írónő gyakorlatias tanácsaival és őszinteségével aratott sikert a házimunkától való irtózásával kapcsolatban. Bracken 1962-es Az „utálok háztartást vezetni” könyv című könyve azzal kezdődött, hogy azt tanácsolta az olvasóknak, hogy dobjanak el mindenféle borítást. A konyhában lévő szőnyeg csak egy újabb takarítandó tárgy:

Azért választottál linóleumot vagy vinilt a szőnyeg helyett, hogy fel tudd törölni, emlékszel?

Bracken arra buzdította az olvasókat, hogy ne használjanak kenyérpirítótakarót, polcbetéteket, szőnyegeket vagy bármilyen más réteget, amely megduplázná a takarítási erőfeszítést.

​4. Vásárlási trükk

bev\u00e1s\u00e1rol egy n\u0151 az 50-es \u00e9vekben

Fotó: Getty Images

Az 1950-es években sok amerikai azt gondolta az élelmiszervásárlásról, hogy az „feleslegesen emészti az időt". A boltba rohanás néhány termék megvásárlása miatt megszakítja egy nő napját, ezért jobb elkerülni. Marguerite Dodd azt javasolta, hogy a bevásárlást heti egyszeri alkalomra korlátozzuk, amikor tejtermékeket, gyümölcsöt és friss zöldséget veszünk. A többi élelmiszernek egy jól összeállított készletből kell származnia. A húst havonta kell megvenni, és a fagyasztóban tárolni, a válogatott fagyasztott zöldségekkel együtt. A nem romlandó élelmiszereket, például konzerveket, tésztát és rizst pedig szintén előre kell feltornyozni. Szerinte ennek titka, hogy a kamra polcain kívül kell gondolkodni. Például egy babkonzervet a ruha- vagy ágyneműszekrénybe is betehetünk.

​3. Vendéglátó trükk

Bracken 1962-es könyvében viccelődött azon a régi mesén, amikor a férj az utolsó pillanatban bejelenti, hogy hazahozza a főnökét vacsorára. A legtöbb férfi, érvelt, tudta, hogy a felesége nem nem fogja a vacsorát pontos időpontra elkészíteni. A főnök hazahozatalával így megkockáztatták, hogy a főnök ismeretlen ideig üres tányér mögött ül majd.

Ma is előfordulhat, hogy váratlan vendéggel találjuk szembe magunkat. Ha az ételt hirtelen több ember számára kell szétosztani, Bracken azt ajánlja, hogy tálaljuk a „dolgokat a dolgok alatt". Ha a húst stratégiailag a burgonya vagy a zöldségek tetejére kerül, azt a látszatot kelti, hogy a tányér tele van.

​5. Újrahasznosítós trükk

Connor 1953-as könyvében számos ügyes ötletet találunk a mindennapi tárgyak újrafelhasználására. A régi kerti tömlőket például fel lehetett vágni, és a vödrök fogantyúi köré csúsztatni, hogy kényelmesebbé tegyék a szappanos víz cipelését. A régi tömlőket barkácsolt öntözőrendszerként is fel lehetett használni, miután lyukakat fúrtunk a tetejükön. Beltéren a tömlőből a porszívó szélei köré egy ütközőt lehetne készíteni, hogy megvédje a bútorokat az ütődésektől. A használt harisnyanadrágok lábait le lehet vágni, és cipőre húzni, hogy védelmet nyújtson az utazások során. Hasonlóképpen, a szép kesztyűket vagy más díszeket is lehet nejlonharisnyában tárolni, hogy ne porosodjanak.

Forrás: Good Housekeeping

Nyitókép: Getty Images