egy nő alszik paplannal letakarva

6 trükk, amivel jobban alszol a nyári melegben

A nyári melegben elaludni néha nehezebb feladatnak tűnhet, mint a mindennapos munkád. Tudod, hogy a jobb alvás egyszerű megoldása az lenne, ha ledobnád a takarót − de nem tudod rávenni magad, hogy teljesen megszabadulj tőle.


Lehet, hogy hideg vízbe áztatod magad, mielőtt bebújnál alá, vagy egyik lábadat a takaró fölé helyezed, vagy egy ventilátort használsz az ágyad mellett. De teljesen megszabadulni a takarótól? Az nem megy.

A cirkadián ritmusunk a hőmérséklethez van kötve, és a testmaghőmérséklet csökkenése közvetlenül alvás előtt történik

magyaráztaEllen Wermter, a Better Sleep Council szóvivője a Huffpostnak.

A hőmérsékleted az éjszaka folyamán tovább csökken. A szervezet így takarékoskodik az energiával, hogy azt más rendszerekre, például az emésztésre tudja átirányítani. A takarók megakadályozzák, hogy a testhőmérséklet túlságosan lecsökkenjen és felébredj.

Azonban ha forróság van, a takaró ellenünk dolgozik. Mivel a testhőmérséklet természetes csökkenése közvetlenül alvás előtt jelzi, hogy ideje aludni, a túl meleg hőmérséklet becsapja az agyad, hogy azt hidd, most aktívnak kell lenni. És még ha sikerül is elaludni, jó eséllyel fel fogsz ébredni, mivel a tested azon dolgozik, hogy lehűtse magát.

Ám a takaróval való szakítás nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: a rutin része, és e nélkül az agyad úgy érzi, hogy valami hiányzik, és nehezen tud pihenni.

Ráadásul ez egy kényelmi dolog is. Az alvás REM, azaz gyors szemmozgásos időszakai alatt csökken a szerotoninszinted. A szerotonin az a neurotranszmitter, amely a legjobban ismert a nyugalom érzésének ösztönzéséről. A takarók használata magasabb szerotoninszinttel jár, ami azt jelenti, hogy segítenek jobban aludni.

Ha tehát a takaró levetése paradox módon ugyanannyi alvásveszteséget okozhat a meleg időben, mint a takaró fent tartása, mi a legjobb megoldás? A szakértők ajánlanak pár tippet.

​1. Vegyél egy forró zuhanyt lefekvés előtt!

zuhanyz\u00f3 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Amikor a zuhany alatt gyorsan felmelegíted a testedet, beindítod a természetes hőszabályozási folyamatot. A zuhanyzás után a bőrödön lévő víz elpárolog, ami villámgyorsan lehűt, és jelzi az agyadnak, hogy ideje lefeküdni.

​2. Fokozatosan könnyíts a takarón!

Ha a nehezebb takaróról a semmire váltás túl nagy megrázkódtatást jelent, akkor fokozatosan, több éjszaka alatt könnyíts rajta. Ez időt ad az agyadnak, hogy alkalmazkodjon a súlykülönbséghez.

​3. Aludj alsóneműben!

A pizsamák csapdába ejthetik a hőt, és nehéz levenni őket az éjszaka közepén anélkül, hogy megzavarnák az alvást. Vesd be helyette az alsóneműd!

​4. Adj magadnak egy kis teret!

egy p\u00e1r \u00f6sszeb\u00fajva allszik

Fotó: Shutterstock

Ha közel alszol a partneredhez, az megnövelheti a hőindexet. Ha a matrac elég nagy, adj magadnak elég helyet, hogy jobban szabályozhasd az egyéni testhőmérsékleted.

​5. Fektess be egy hűtőpárnába!

Az agyhőmérsékletednek 1-2 fokkal kell csökkennie, mielőtt elaludnál, meleg környezetben ez trükkös mutatvány. A hűtőpárna kényelmes módja a folyamat felgyorsításának.

​6. Fedd fel a lábad!

Kutatások szerint a lábak hűtése − például azzal, hogy lefekvés előtt hideg vízbe tesszük őket, vagy kidugjuk őket a takaró alól − segíthet csökkenteni a testhőmérsékletet.

Nyitókép: Shutterstock