egy boldog férfi és nő együtt nevetnek

Fény derült a hosszú házasság legnagyobb kihívására

Sokan félnek a szerelem és a házasság iránti elköteleződéstől. Egy olyan világban élünk, ahol hamarabb keveredünk egyéjszakás kalandokba, mint hogy a szerelemnek szenteljük magunkat. Ennek ellenére azért vannak, akik elkötelezik magukat, és komolyan is gondolják.


De miért képesek egyesek egy életre elkötelezni magukat a másik szeretete mellett, míg másoknak ez nehezebben megy? Az általunk megkérdezett sikeres házaspárok öt olyan kihívásról beszéltek, amelyek nehezebbé teszik az elköteleződést.

​1. Az elköteleződés kölcsönös szeretetet igényel

Nem elég, ha valaki mélyen szeret, hiszen a mélységes szeretetet viszonozni is kell, mielőtt az életre szóló elköteleződés létrejöhet. Ha van erőnk szeretni, de nincs bátorságunk megtenni, az olyan, mint a gyáva oroszlán az Óz, a nagy varázslóban − csak akkor tudta hatékonyan használni az erejét, ha elkötelezte magát a bátorság mellett.

​2. Egy életre szóló elkötelezettséget csak a legjobb barátnak lehet adni

Friedrich Nietzsche egyszer azt fogalmazta meg, hogy a boldogtalan házasságokat nem a szerelem, hanem a barátság hiánya okozza. Ennél igazabbat még soha nem mondtak a sikeres házasságról. Annak, aki mellett elkötelezzük magunkat, mindenekelőtt a legjobb barátunknak kell lennie. Nem kötelezheted el magad egy életen át valaki mellett, akibe csak szerelmes vagy. Amikor sikeres házaspárokat kérdeztünk arról, hogy ki a legjobb barátjuk, szinte mindig a házastársukat mondják.

​3. A házasság melletti elköteleződés megváltoztathatatlan döntés

egy boldog fiatal p\u00e1r egym\u00e1st \u00e1t\u00f6lelve \u00fclnek a kanap\u00e9n

Fotó: Shutterstock

Egy életre elköteleződni egy másik ember mellett szintén egy „megváltoztathatatlan döntés", ahogy Alfred Adler mondja. Adler így folytatja: „a szerelem valós példái és a valós házasságok nem engedik meg a férfiaknak vagy nőknek (azt), hogy a menekülést fontolgassák. Az élet komoly és fontos feladatai közül egyikben sem szervezünk ilyen menekülést?". Aki sikeres házasságot akar, az nem ígérhet egy életre szóló elkötelezettséget, miközben egyúttal a menekülést is tervezi.

​4. Életre szóló elkötelezettséget kell vállalni, pedig még van némi bizonytalanság

Ha addig vársz az elköteleződéssel, amíg nincsenek kétségeid, akkor soha nem fog megtörténni. Az egyik kedvenc idézetünk Rollo Maytől származik, aki ezt írja:

Az elkötelezettség és a kétség közötti kapcsolat semmiképpen sem ellentétes. Az elköteleződés akkor a legegészségesebb, ha nem kétségek nélkül, hanem a kétségek ellenére történik.

Azaz ha azt hiszed, hogy egy bimbózó kapcsolatban valaha is eljön az a pillanat, amikor azt mondod, hogy „nincsenek kétségeim, ezért hajlandó vagyok életre szóló elköteleződést vállalni", felejtsd el! Így soha nem fogsz elköteleződni.

​5. A másik iránti elkötelezettségnek következetesnek kell lennie

Az elköteleződés valaki iránt, akit szeretsz és a legjobb barátodnak tekintesz, nem lehet ma itt és holnap már nem. A legjobb házasságokban az elkötelezettség következetességgel jár. A szerelem és a barátság intenzitása időnként változhat, de az elkötelezettségnek aziránt, akit szeretsz, mindennaposnak kell lennie.

Forrás: YourTango

Nyitókép: Shutterstock