sakktábla előtt ülő vöröshajú nő, aki feltatja a fehér királynőt

Te is ezt szoktad érezni? Akkor valószínűleg magas IQ-val rendelkezel

Egy friss kutatás szerint azok az emberek, akik magasabb IQ-val rendelkeznek, birtokolják ezt a vidám tulajdonságot is.


A kutatás eredményei szerint ugyanis a boldogság és az elégedettség érzése szorosan összefügg a magasabb IQ-val. Valójában a pozitív érzelmek megélése, az élénkség és az éberség mind magasabb intelligenciát jósol.

A következtetéseket két tanulmány is alátámasztja, amelyekben összesen 440 ember vett részt, akik személyiség- és jóllét/boldogságteszteket töltöttek ki. A magasabb intelligenciával rendelkező emberek mind előtte, mind utána kevésbé voltak stresszesek, és elkötelezettebbek is voltak − állapították meg a kutatók.

A boldogabb és élénkebb emberek nagyobb valószínűséggel értettek egyet az olyan állításokkal is, mint pl:

  • Gyorsan megértem a dolgokat.
  • Gazdag szókincsem van, és intellektuálisan elkötelezett vagyok.
  • Szeretek összetett problémákat megoldani.
egy n\u0151 a hal\u00e1nt\u00e9k\u00e1ra mutat a k\u00e9t ujj\u00e1val, mosolyog, felette kigyullad\u00f3 villanyk\u00f6rte rajz

Fotó: Getty Images

Az ezekre a kérdésekre adott pozitív válaszok egybevágtak egy tényleges folyékony (fluid) intelligenciateszttel, amelyet elvégeztek rajtuk. Más szóval, az okos emberek igazat adtak az okosságuknak, nem csak okosnak „érezték" magukat.

A folyékony (fluid) intelligencia egyébként arra a sebességre utal, amellyel az agy dolgozik. Olyan, mint egy motor nyers teljesítménye vagy az a sebesség, amellyel egy számítógép képes feldolgozni az információkat.

A tanulmány szerzői megállapítják:

Az eredmények azt mutatták, hogy az intelligencia tesztek előtt és után az intelligencia általában alacsonyabb stresszel járt együtt.

A magasabb IQ-val rendelkező emberek összességében is boldogabbnak és energikusabbnak érezték magukat. Az IQ és a boldogság összefüggésének oka az lehet, hogy a nyugati kultúrákban nagy jelentőséget tulajdonítanak az okosságnak.

Ahogy a szerzők írják:

Az 1. vizsgálatban, amelyben nem volt követelmény az intellektuális feladat elvégzése, az intellektus és az affektus között összefüggés mutatkozott. A nyugati kultúrákban az intellektus elég fontos lehet az én-séma szempontjából ahhoz, hogy befolyásolja az általános érzelmi működést.

Forrás: PsyBolg

Nyitókép: Getty Images