Két női beszélget egy kávézóban

5 magabiztos beszélgetési készség introvertáltak számára

Így kezdj és tarts fenn egy megnyerő beszélgetést.

Néhány introvertált embernek nehézséget okoz a beszélgetés társalgási helyzetekben. Hosszú beszélgetések során az introvertált embernek az is gondot okozhat, hogy lépést tartson a vitatémákkal.

Az alábbiakban öt tippet adunk a magabiztos négyszemközti beszélgetéshez személyes és/vagy szakmai helyzetekben. Lehet, hogy az alábbi készségek egy részét sokan már ismerik, és előfordulhat, hogy nem minden ötlet vonatkozik ránk vagy a konkrét helyzetünkre. Egyszerűen csak használjuk fel, ami hasznos, a többit pedig hagyjuk el.

1. A beszélgetés megkezdésének és fenntartásának egyszerű módjai

A beszélgetésben való nyugodt részvétel két kulcsa, hogy érdeklődést mutassunk mások iránt, és hogy kérdezzünk arról, ami őket érdekli. A beszélgetés elején tegyünk fel nyílt végű kérdéseket róluk. Például:

„Hogy mennek a dolgok?”

„Csináltál valami élvezeteset a hétvégén?”

„Mi újság a környékeden?”

„Mit találsz a legérdekesebbnek a munkádban?”

„Hogyan kerültél bele a jelenlegi projektedbe?”

Ha szeretnénk folytatni a beszélgetést, egyszerűen válasszunk ki egy információt, amelyet a beszélgetőpartnerünk megosztott velünk, és érdeklődjünk iránta.

A kérdések feltevése egy beszélgetés során egyszerű módja annak, hogy az introvertáltak aktívan részt vegyenek anélkül, hogy túlságosan beszédesnek kellene lenniük. Ennek többszörös előnye van: beszédet és energiát takarítunk meg, fenntartjuk az elkötelezettséget, és figyelmesek vagyunk a partnerünk iránt.

Egy jó beszélgetőpartner viszonozni fogja a figyelmet azzal, hogy cserébe kérdéseket tesz fel rólunk, ami szintén megkönnyíti a beszélgetést.

2. Könnyű módszerek a spontán beszédre beszélgetés közben

Egyesek gátlásosnak érezhetik magukat, hogy beszélgetés közben szabadon beszéljenek, mert félnek a hibáktól. Előfordulhat, hogy valaki hajlamos visszatartani a beszédet, mert nem dolgozta fel teljesen a témát, vagy az információ nem teljes.

Ezeket a szorongásokat leküzdhetjük azzal, ha rugalmasságot viszünk bele a mondandó kontextusába. Például a mondat elején mondjuk azt, hogy:

„Csak hangosan gondolkodom...”

„Még nem vagyok biztos benne, de...”

Ha a beszélgetés témájának elején rugalmas kontextust vezetünk be, levesszük magunkról a nyomást, hogy a diskurzusunk során mindig korrektnek kelljen lennünk. Erőt és mozgékonyságot adunk magunknak ahhoz, hogy szabadabban és spontánabbul beszéljünk.

3. Könnyű módszerek az időnyerésre és a gondolatok rendszerezésére

Egy beszélgetés során előfordulhat, hogy szeretnénk átgondoltabban és tömörebben megfogalmazni, amit mondani akarunk, de nem állunk készen arra, hogy azonnal beszéljünk. Ezekben a helyzetekben „időt nyerhetünk” azzal, hogy tudatjuk a másik féllel, hogy szükségünk van egy kis gondolkodási időre. Mondjuk például:

„Adj egy percet, szeretnék nagyon világosan fogalmazni, amit mondani akarok...”

„Hadd gondolkozzak egy pillanatra...”

Extrovertált társadalmunkban nem mindig társadalmilag megengedett, hogy egy beszélgetés közepén gondolkodási csendet tartsunk. Azonban egy olyan előszó bevezetésével, amely bejelenti, hogy szükségünk van egy pillanatnyi gondolkodási időre, megszerezhetjük a társadalmi engedélyt arra, hogy rendszerezzük a gondolatainkat.

4. Módok a szünetek beépítésére egy hosszú beszélgetés során

Ha a beszélgetés hosszúra nyúlik, és szünetet kell tartanunk, egyszerűen mondjuk, hogy ki szeretnénk menni a mosdóba, inni egy pohár vizet, vagy elhozni valamit az irodából vagy a kocsiból, és mindjárt visszajövünk. A szünet alatt szánjunk egy pillanatot arra, hogy magánnyal vegyük körül magunkat. Vegyünk mély, hosszú lélegzetvételeket, vagy menjünk ki a mosdóba és tegyünk egy kis hideg vizet az arcunkra, hogy felfrissüljünk.

5. Hogyan lépjünk ki diplomatikusan egy beszélgetésből?

Amikor készen állunk arra, hogy befejezzük a beszélgetést, jelezzük a partnerünknek, hogy a következő megjegyzésünk vagy kérdésünk után mást kell csinálnunk. Pszichológiailag készítsük fel a másik személyt a befejezésre, hogy könnyebben és méltóságteljesebben tudjunk kilépni.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock