Fiatal nő rózsaszín felsőben, kezében pohárral, benne szívószállal

Egy nagyon népszerű ital fogyasztása összefügg az alacsonyabb IQ-val

Ez a bizonyos innivaló lassabb agyműködéssel és több hiba elkövetésével hozható összefüggésbe.

A nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás és a cigarettázás egyaránt összefügg az alacsonyabb IQ-val – derült ki egy kutatásból.

A dohányzó és ivó embereknek rosszabb a memóriájuk és gyengébb a problémamegoldó képességük. Hasonlóképpen, a nagyobb arányú tivornyázás is összefügg az alacsonyabb IQ-val, állapította meg egy korábbi tanulmány. A dohányzás azonban még károsabb lehet a gondolkodási képességekre, mint az ivás, derül ki a PsyBlog cikkéből.

A magas szintű dohányzás és ivás egyaránt lassabb agyműködéshez és több hiba elkövetéséhez vezet. Ennek oka az lehet, hogy a dohányzás és az ivás károsítja az agyat ellátó ereket.

A következtetések egy 172 férfin végzett vizsgálatból származnak, akik közül néhányan alkoholisták voltak. Mindannyian IQ-, memória- és gondolkodási képességeket vizsgáló teszteket töltöttek ki, és kilenc éven keresztül követték őket.


Az eredmények azt mutatták, hogy minél többet ittak és dohányoztak, annál alacsonyabb volt az IQ-juk. Az alkoholisták és dohányosok memóriája és gondolkodási képességei is rosszabbak voltak.

Dr. Jennifer Glass, a tanulmány első szerzője a következőket mondta:

„Nem mondhatjuk, hogy ok-okozati összefüggést találtunk a dohányzás és a csökkent gondolkodási képesség, illetve a neurokognitív képességek között. De reméljük, hogy az összefüggésről szóló megállapításaink ennek a fontos kérdésnek a további vizsgálatához vezetnek.Talán segít még egy okot adni a dohányosoknak, hogy leszokjanak, és ösztönözni fogja a dohányzásról való leszokást azok körében, akik az alkoholfogyasztásukat is megpróbálják kordában tartani.

Robert Zucker professzor, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a dohányzásnak az agy magasabb funkcióira gyakorolt hatásának pontos mechanizmusa még nem tisztázott, de mind neurokémiai hatások, mind az agyat ellátó erek károsodása szerepet játszhat benne.

„Ez összhangban van más megállapításokkal, amelyek szerint a szív- és érrendszeri betegségben és tüdőbetegségben szenvedő emberek neurokognitív funkciói általában csökkentek.”