koktélok

7 ital, amit jobb, ha elkerülsz a bárokban a pultosok szerint

Van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venned, amikor egy bárban rendelsz egy italt. Egyes koktélok például sokkal több alkoholt tartalmaznak, mint azt gondolnád, míg mások tiszta cukorbombák. Ha nagy a nyüzsgés, egy időigényes italt kérni biztos módja annak, hogy felbosszantsd a pultost. Ezeket a tényezőket szem előtt tartva összegyűjtöttünk pár italt, amit soha ne rendelj a bárban.


1. Long Island jeges tea

Ennek az italnak az ereje miatt van rossz híre . És ez igaz is. A vodka, a rum, a gin, a tequila és a triple sec egy koktélban jó ötletnek tűnhet, ha a lehető legjobbat akarod kihozni a pénzedből, de túl sok alkohol van benne egy italhoz képest. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, csak egyet vegyél belőle, különben baj lesz.

​2. Ramos Gin Fizz

Egy olyan munkaigényes ital, mint a Ramos gin fizz – amelyhez tojásfehérje és sok rázás szükséges – lelassíthatja az egész kiszolgálást. Ha nyugodt az este, nyugodtan kérd ki, de ha nagy a forgalom, ne feledd: az idő pénz.

​3. Mojito

Ha Kubában vagy, ahol a mojito eredetileg készült, nyugodtan rendeld meg az italt. Ha a bárban minden szükséges eszköz rendelkezésre áll, és gyakran fogy a friss menta, akkor is mehet. Ellenkező esetben a koktélhoz szükséges legfontosabb fűszernövény korlátozottan eltartható, és romlott állapotban baktériumokat hordoz. Ráadásul a Ramos gin fizzhez hasonlóan ez is egy időigényes koktél.

​4. Fagyasztott italok

Persze, kellemesen frissítőek egy forró napon, vagy megfelelő választásnak tűnnek, amíg a tengerparton heverészel, de a fagyasztott daiquirik, coladák és hasonlók általában tele vannak gyümölcslevekkel és mixerekkel. Ha igyekszel korlátozni a cukorbeviteledet, ezek a jeges koktélok nem ideálisak. Ráadásul a túlzott édesség hajlamos elfedni az alkohol ízét, és a végén többet ihatsz, mint amennyit terveztél.

​5. Appletini


Legyünk őszinték, már nem a '90-es években élünk, és az italainknak nem szabadna olyan ízűnek lenniük, mint egy Jolly Rancher, és nem szabadna úgy kinézniük, mint valami radioaktív anyag. Hacsak nem egy puccos bárban vagy, ahol az Appletini friss Granny Smith almából készül, ideje ezt az italt a múltban hagyni.

​6. Bloody Mary

Bár néhány bár átalakította ezt az örökös villásreggeli kedvencet esti koktéllá, a többség nem. Valószínűleg nincs is a bárpulton brunch időn kívül. Inkább kerüld el, hacsak nem látod az itallapon, különben valószínűleg egy borzalmas, előre elkészített kevert italt kapsz, vagy egy nagyon ingerült pultost.

​7. New York Sour

A Ramos gin fizzhez hasonlóan a New York sour is egy időigényes ital, amit nem érdemes rendelni, ha a bárban nagy a nyüzsgés. A koktélt vörösboros float-tal koronázzák meg, ami totális káosz lehet, ha nem megfelelően töltik ki. Emellett gyümölcsös vörösborra, például shirazra vagy malbecre van szükség, és nem lesz megfelelő az íze, ha a pultosnál nincs kéznél a megfelelő bor.

Forrás: Travelandleisure

Nyitókép: Unsplash