Repülőgépen szemmaszkkal alvó nő az ablak mellett

Ez az egyszerű trükk csökkentheti a jetlaget

Akár napokig tartó kellemetlen közérzetet is okozhat a jetlag, de az alábbi módszerek segíthetnek megszüntetni azt.

A Mayo Clinic leírása alapján jetlag egy átmeneti alvászavar, amely bárkit érinthet, aki viszonylag rövid idő alatt, több időzónán utazik át. Egy hosszú távú repülőút során az időzónák közötti utazással a szervezet cirkadián ritmusa felborul – ébren tart, amikor aludni szeretnénk, és fáradtan, amikor ébren kellene lennünk.

A jet lag nappali fáradtságot, rossz közérzetet, éberségbeli problémákat és gyomorproblémákat is okozhat. Ezek a tünetek néhány napon belül elmúlnak, de még ennyi idő is tönkreteheti az utazási terveinket.

Íme, egy rendkívül egyszerű utazási trükk, amit próbáljunk ki, ha jet lag fenyegetne következőleg:

Vegyünk hideg zuhanyt vagy forró fürdőt, napszaktól függően.

A hideg zuhany számos előnnyel járhat, többek között fokozza a keringést, ami gyors energialöketet biztosít, ha korán reggel száll le a gépünk, és ébren kell maradnunk a nap hátralévő részében.

Emellett a hideg víz a hangulaton is segíthet, mivel serkenti a noradrenalin és a béta-endorfin termelődését. Hideg zuhanyzáskor elektromos impulzusok jutnak el az idegvégződéseinkből az agyunkba, és ez a kémiai reakció egyeseknél antidepresszáns hatással lehet.

Hasonlóan jót tud tenni egy 10 perces séta, amitől garantáltan jobban fogjuk érezni magunkat.

Ha éjszaka száll le a repülőnk, a meleg vizes fürdőt válasszuk inkább, mivel az segíthet a testnek és az elmének is kikapcsolódni. A tanulmányok szerint ráadásul a meleg fürdőzés segíthet abban, hogy mélyebben lélegezzünk, enyhíti az izomfájdalmakat és még boldogabbá is tehet bennünket. Számos tudományos eredmény bizonyítja azt is, hogy a lefekvés előtt nem sokkal vett fürdő javíthatja az alvás minőségét.

A Mayo Klinika orvos szakértői az alábbi hasznos tippeket javasolják még jetlag ellen:

Csapjuk be szervezetünk cirkadián ritmusát, hogy az új időzónához igazodjon. Ha nyugatra megyünk, az utazás előtt este tegyük ki magunkat a fénynek, hogy testünk alkalmazkodjon a későbbi időzónához, míg ha keletre utazunk, kora reggel fény fürdőzzünk, a korábbi időzónához való alkalmazkodás érdekében.

A szakértők szerint csak akkor aludjunk, ha a repülőút éjszaka van, de ha nappal repülünk, álljunk ellen az alvásnak.