Utazás depresszióval: ezek a tippek segíthetnek

Utazás depresszióval: ezek a tippek segíthetnek

Az utazás miatti stressz és a komfortzónán kívüli dolgok megzavarják az embert, a depresszióval kütdőket pedig súlyosabban érintik ezek.

A depresszió az élet minden területére hatással van, az egyik legnagyobb kihívást jelentő aspektusa, hogy a tünetek bármikor az olyan enyhe bosszúságoktól, mint az alacsony energia vagy az önkritikus gondolatok, egészen a teljesen legyengítő tünetekig terjedhetnek, amikor az ember nem tud felkelni az ágyból, esetleg öngyilkossági gondolatai vannak.

„Az utazás elkerülhetetlenül jár egy bizonyos szintű stresszel és kiszámíthatatlansággal, de ha lépéseket teszünk ennek minimalizálására, sokkal kezelhetőbbé tehetjük a helyzetet”

– mondja Dr. Therese Mascardo, okleveles klinikai pszichológus.

Mascardo szerint a legfontosabb, hogy adjunk magunknak teljes engedélyt arra, hogy mindent bepakoljunk, amire szükségünk lehet, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy ezért nagyobb táskát kell vinnünk az utazásra. Útközben nehezebb megtalálni a dolgokat, különösen, ha korlátozott erőforrásokkal és mentális egészségügyi problémákkal küzd valaki.

A pszichológus arra buzdítja az utazókat, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: „Mit tudok becsomagolni, hogy a jövőbeli énemet sikerre készítsem fel?”, miközben négy kulcsfontosságú területre összpontosítanak: alvás, érzelmi támogatás, immunrendszer támogatása és mozgás.

1. Alvási prioritások

Az International Association for Medical Assistance to Travellers (IAMAT) szerint a depresszióval élők alvásproblémáinak kettőssége van, amely vagy álmatlanságban, vagy túlalvásban nyilvánulhat meg.

Mindkettőtől kimerültnek és letargikusnak érezhetjük magunkat, ami megnehezíti az öltözködést és a fogmosást, nem is beszélve az eligazodást egy idegen városban. Ezt a helyzetet súlyosbíthatják az olyan nyaralási szokások, mint a több alkoholfogyasztás és a korai ébredés a városnézéshez, kirándulásokhoz, valamint a jetlag.

Ha tudjuk, mi segít a jó minőségű alvásban, (alvómaszk, füldugó, egy extra párna, gyógyszer, vitamin, illóolaj stb.), mindenképpen vigyük magunkkal az utazásra.

2. Elszigeteltség kerülése és érzelmi támogatás kerülése

Bár a depresszióra a legtöbben általában nem szívesen hívják fel a figyelmet az azzal küzdők, a nehezebb pillanatok megosztása mással gyakran megkönnyebbülést hozhat. Mascardo azt javasolja, hogy ha többen utazunk, legalább egy megbízható útitársat avassunk be a helyzetébe, vagy hívjunk fel valakit FaceTime-on.

Érdemes magunkkal vinni egy naplót vagy jegyzetfüzetet, hogy legyen egy állandó hely, ahol kiírhatjuk a gondolatainkat és érzéseinket. Ez a szociális szorongással küzdő, egyedül utazóknak is jót tehet – vigyük magunkkal egy kávézóba, és lesz mit csinálnunk anélkül, hogy kényelmetlenül éreznénk magunkat.

3. Immunrendszer támogatása

A depresszió gyengítheti az immunrendszert, és fogékonyabbá teheti az embert a betegségekre, mutat rá Mascardo. Egy utazás közbeni megfázás bosszantó lehet, de egy depressziós személy számára az intenzívebb tüneteket, például súlyos kimerültséget vagy ingerlékenységet jelenthet.

A pszichológus azt javasolja, hogy beszéljünk a háziorvossal az utazás előtt, hogy milyen étrend-kiegészítők és vitaminok támogatják legjobban az immunrendszerünket és mentális egészségünket, emellett pedig kössünk utasbiztosítást, hogy ne kelljen aggódni az ellátás igénybevétele miatt, ha rosszul vagyunk külföldön.

4. Mozgás

Nem kell extra sporttevékenységre gondolnunk, elég egy kiadós séta, amiből valószínűleg lesz elég az utazás során. A lényeg, hogy legyen egy kényelmes cipőnk, ha pedig ezen felül úgy érezzük, mozognánk, menjünk el egyet futni, azt szinte mindenhol könnyen megtehetjük.

(Condé Nast Traveler)

Nyitókép: Shutterstock