Takaró alatt alvó macska

A TikTok új trendje tényleg segíthet jobban aludni?

Egy, a TikTok-on megjelent új trend szerint ha lefekvés előtt megiszunk egy csésze salátás vizet, gyorsabban elalszunk.

Mivel a salátában található lactucarium nevű vegyületnek állítólag nyugtató hatása van, a TikTok egy, több mint 1,5 millió lájkot kapott videója szerint egy pohár vízbe áztatva érdemes azt meginni lefekvés előtt.

A szakértők szerint azonban a salátavízben lévő lactucarium koncentrációja túl alacsony ahhoz, hogy valódi hatása legyen, a kamillatea, a magnézium és a levendula jóval hatékonyabban segítenek az elalvásban.

A videóban a TikTok-feljasználó elmondta, hogy a saláta vize állítólag elálmosítja az embert, majd összekevert egy csésze salátát, forró vizet és borsmentát, hogy kipróbálja. Másnap közzétett videójában elmondta, hogy összesen körülbelül 30-40 percbe telt, mire elaludt.

„A trend mögött az az elmélet áll, hogy a forró salátás víz lefekvés előtti fogyasztása segít gyorsabban elaludni a salátában található nyugtató tulajdonságok miatt”

– magyarázza Korina Burkhard, a Dozy Sleep alvásszakértője és vezetőségi tanácsadója.

A lactucariumról, a vadsalátában található tejszerű anyagről úgy vélik, hogy fájdalomcsillapító és enyhe nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik az ellazulást és segítenek az elalvásban.

Burkhard szerint egy csésze salátás vízben található koncentrációja valószínűleg túl alacsony ahhoz, hogy valódi hatása legyen, gyakorlati hatékonysága tudományosan nem bizonyított. Egy kutatás eredményei mutatták ki a hatékonyságát, azonban a Food Science Biotechnology című folyóiratban 2017 májusában megjelent tanulmányt egereken és nem embereken végezték.

Sas Parsad, táplálkozási szakértő szerint kulcsfontosságú, hogy kritikusan közelítsünk az ilyen trendekhez, és a hatékonyság és biztonság érdekében figyelembe vegyük a bizonyítékokon alapuló megközelítéseket.

„A táplálkozás és az alvásminőség közötti kapcsolat, beleértve a bélrendszer egészségére gyakorolt esetleges hatást és annak a jobb alvással való kapcsolatát, a kutatás fejlődő területe. Kétségeim vannak azonban a salátás víz alvást elősegítő hatékonyságával kapcsolatban. Bár a lactucarium nyugtató tulajdonságait tudományosan alátámasztják, az egy csésze salátás vízben jelenlévő mennyiség túl kicsi lehet ahhoz, hogy észrevehetően befolyásolja az alvást”

– fogalmazott.

Bár az alvásra nincs hatása, a salátavíz más egészségügyi előnyökkel rendelkezik, többek között alacsony a kalóriatartalma, és magas a víz- és rosttartalma, így fogyasztása segíthet az emésztésben és az egészséges bélrendszer fenntartásában.

Emellett A-, C- és K-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, ami szintén javíthatja a csontok egészségét. Ráadásul magas antioxidáns-tartalma ellensúlyozhatja az oxidatív stresszt és a gyulladást. A salátavízben azonban csak nagyon kis mennyiség van még jelen ezekből.

(Healthline)

Nyitókép: Unsplash