Salátakészítés

Ez a világ legegészségesebb salátája

Az alábbi saláta tökéletes választás azok számára, akik erősíteni szeretnék az immunrendszerüket, és energiával is feltöltenék magukat.

A tabbouleh, vagyis az arab zöld fűszeres saláta szuper egészséges, vegetáriánus étel, ami semmilyen koleszterint nem tartalmaz, zsírtartalma is alacsony, rostban, A-, C- és B12-vitaminokban viszont kifejezetten gazdag. Ráadásul még gluténmentessé is tehető, ha a bulgurt quinoával helyettesítjük benne. Mutatjuk a fő összetevőit a vince.hu gyűjtése alapján:

Bulgur

A bulgur rendkívül gazdag káliumban, vasban, rostban és fehérjében, ugyanakkor alacsony a zsírtartalma, és a glikémiás indexe (fogyasztása tehát nem bolygatja meg a vércukorszintet). A már említett helyettesítő quinoa szintén egy teljes értékű fehérje (az összes esszenciális aminosavat tartalmazza), magas a vas- és kalciumtartalma. Ezenkívül jó mangán-, magnézium-, réz- és rostforrás. Rajtad áll, hogy melyikkel szeretnéd elkészíteni a tabbouleh salátát.

Hagyma

Gyulladáscsökkentő, rákellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint csökkenti a vérrögök képződésének kockázatát, így segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezenfelül enyhíti az asztma tüneteit, illetve védelmet nyújt a gyomor- és egyéb rákfajták és fertőzések ellen is.

Fokhagyma

Segít a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, továbbá erős antibiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik.

Petrezselyem

Több C-vitamint tartalmaz, mint a legtöbb zöldség, és körülbelül háromszor annyit, mint a narancs, sőt, kétszer annyi vas található benne, mint a spenótban, továbbá jó mangán-, kalcium- és káliumforrás. Emellett flavonoidokat is tartalmaz, amik antioxidánsként működnek.

A petrezselyem azért is számit szuperfoodnak, mert magas az A-vitamin-tartalma, és csökkenti a cukorbetegség és az érelmeszesedés kialakulását kockázatát.

Borsmenta

Tabbouleh

Fotó: Shutterstock / alexzrv

A borsmenta vagy angol menta hatékonyan enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti problémákat, a fejfájást, hányingert és a lázat. Számos olyan ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a jól működő immunrendszerhez.

Uborka

Csökkenti a cukorbetegség és a magas koleszterin kialakulásának kockázatát, illetve szabályozza a vérnyomást. Ezenfelül magas víztartalmának és élelmi rostjainak (olyan növényi alkotórész, ami az emésztőrendszerünk nem, vagy csak részlegesen tud feldolgozni) köszönhetően hatékonyan távolítja el az emésztőrendszerben felgyülemlő méreganyagokat, ezzel segítve az emésztést.

Paradicsom

A paradicsomban található antioxidáns hatású likopin számos rák, köztük a prosztata-, méhnyak-, vastagbél-, végbél és petefészekrák kialakulásának esélyét csökkenti. Ezenfelül A- és C-vitamintartalma miatt felveszi a harcot a sejtkárosodást előidéző szabad gyökökkel szemben is.

Citromlé

A citromlé olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a B- és C-vitamin, a fehérjék, a szénhidrátok és a foszfor. A citromlében található antioxidánsok megküzdenek a fertőzésekkel és enyhítik a magas lázat.

Olívaolaj

Csökkenti az összkoleszterin-szintet, valamint gátolja a véralvadást és így a vérrögképződést. Több kutatás szerint az olívaolaj elősegíti az inzulin- és a vércukorszint szabályozását is.

Szegfűbors

A Karib-térségben és Közép-Amerika egyes részein őshonos fűszernek olyan íze van, mintha a fahéj, szerecsendió és szegfűszeg kombinációja lenne. A szegfűbors azonban nemcsak finom, de segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, illetve szabályozza a vércukorszintet, valamint menstruációs görcsök, fejfájás, fogfájás és ízületi gyulladások okozta enyhe fájdalom enyhítésére is használják.

Nyitókép: