egy nő méri a dereka körfogatát

Egy kedvelt étel, ami megduplázhatja a fogyást

Egy tanulmány szerint napi három adag egy bizonyos tejtermékből elég ahhoz, hogy dupla olyan gyorsan fogyjunk. De hogy is van ez?



Az The National Diary Council támogatásával végzett amerikai kísérlet során elhízott afroamerikaiknál vizsgálták a tejtermékek fogyasztásának hatását, azok testtömegükre, testzsírösszetételükre vonatkozó következményeit.

A kísérlet 63 embert bevonásával készült és két részből állt. Az elsőben az alanyok egy része alacsony kalcium (500 mg/nap) és alacsony tejtermék (kevesebb mint 1 adag naponta) tartalmú étrendet, a másik része magas kalcium (1200 mg/nap) és tejtermék (3 adag naponta) tartalmú étrendet követett 24 héten keresztül. Az energia- és makrotápanyag-bevitelük változatlan maradt. A második vizsgálat során az alanyok szintén alacsony vagy magas tejterméktartalmú étrendet követtek, de korlátozták a kalóriabevitelüket (-500 kcal/nap).

tejterm\u00e9kek

Fotó: Shutterstock

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy az első vizsgálatban a testsúly mindkét csoport esetében stabil maradt. A magas tejterméktartalmú étrendet követőknél csökkent a teljes testzsír, a törzs zsír, az inzulin és a vérnyomás, és nőtt a zsírmentes tömeg, míg az alacsony tejtermékmennyiséget fogyasztó csoportban nem történt szignifikáns változás.

A második vizsgálatban, bár mindkét étrend jelentős súly- és zsírveszteséget eredményezett, a magas tejterméktartalmú diéta esetén a súly- és zsírveszteség kétszer akkora volt.

„Megállapítottuk, hogy a tejtermékek felgyorsítják a súlyvesztést, valamint a teljes és központi zsírszövettömeg csökkenését az energiakorlátozás miatt”

− írja Zemel.

nat\u00far bio joghurtos b\u00f6d\u00f6n\u00f6k

Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint a joghurtban lévő kalcium és D-vitamin lehet felelős a fogyásért.

A kalcium vélhetően segíti a fogyást azáltal, hogy jelzi a szervezetnek, hogy hagyja abba a zsírraktározást, és kezdje el elégetni azt. A kalciumhiány ezzel szemben fokozza az étel utáni sóvárgást, a test megpróbál még több létfontosságú ásványi anyaghoz jutni. A D-vitamin részben a kalcium felszívódását segítő szerepe révén segíthet a fogyásban.

Ha diétázunk, gondoljunk a napi három joghurtra, azaz a megfelelő kalciumbevitelre, és kétszer olyan gyorsan csökkenhet (a megfelelő étrend és testmozgás mellett) a testzsír százalékunk, mintha csak sima alacsony tejterméktartalmú étrendet követnénk.

Forrás: PsyBlog