A vitamin, amire a nőknek a legnagyobb szükségük van, mégis kevesen szedik

A vitamin, amire a nőknek a legnagyobb szükségük van, mégis kevesen szedik

Míg a legtöbb hasznos tápanyagról rengeteg szó esik, addig van egy, amit valamiért meglepően kevesen ismernek. A K2 vitamin fontos szerepet tölt be a kalcium szállításánál a szervezeten belül, fogyasztásával pedig rengeteg betegség megelőzhető.


A K2 vitamin meglepően alulértékelt, ahhoz képest, hogy milyen fontos szerepe van a szervezetünk működésében. A kutatók is csupán 1997-ben döbbentek rá, mennyire hasznos anyagról is van szó, hiszen befolyásolja a fogak és a csontok erősségét, de a ráncok kialakulását is lassítja, valamint az érrendszer egészséges működésében is nagy szerepet játszik.

Lássuk, mi mindenre van hatással!

egy n\u0151 mosolyog

Fotó: Unsplash/Lesly Juarez

Csontok: az emberi vázszerkezet sűrűségét sokan a kalciummal kötik össze, viszont a K2 annál sokkal nagyobb szerepet tölt be a csontok keménységében. Két másik fontos tápanyaggal együtt éri ezt el, az A és B vitaminnal.

Fogak: kutatások bebizonyították, hogy természetes módon — K2 vitamin bevitelével — egyszerűen kezelhetőek olyan fogászati problémák, mint például a fogszuvasodás. Az adatgyűjtés során olyan őslakos törzseket vizsgáltak meg, akik szinte nem is mosnak fogat, viszont mindennapi étrendjükben nagy mennyiségű K2 szerepel. Az eredmények kimutatták, hogy elenyésző volt körükben a szuvasodás mértéke.

Szív- és érrendszeri egészség: az érrendszeri megbetegedések egyik fő okozója ennek a tápanyagnak a hiánya is lehet. Ezt azzal bizonyítják, hogy az artériákban lévő elzáródások többnyire kalciumból állnak, amit a K2 távolít el olyan szervekből, ahol nincs rá szükség. Kellő mennyiségű K2 bevitel egészséges vénákhoz vezet.

Ráncosodás: elég csak megnézni egy olyan közösséget, ahol rendszeresen fogyasztanak ilyen vitamint, és egy másikat, ahol pedig nem. Az eredmény magáért beszél: a Harper's Bazaar cikke szerint az első helyszínen a lakosok több évvel fiatalabbnak tűnnek, mert a K2 lassítja az öregedés jeleinek kialakulását.

egy fiatal, \u00e9s egy id\u0151sebb ember k\u00e9zfeje

Fotó: Unsplash/Malin K.

Hogy lehet hozzájutni?

Étrend-kiegészítő formájában is lehet kapni, de a tápanyagok bevitelének legjobb módja, ha természetes élelmiszerek fogyasztásával kerülnek a szervezetbe, bár ez a K2-nél nem olyan könnyű. A legmagasabb koncentrációja különböző sajtokban található meg, de a szabadon tartott csirkék tojássárgájában is fellelhető. Ezek mellett erjesztett szójababban lehet találni, valamint olyan tejtermékekben, amik gyorsan növő tavaszi füvet fogyasztó állatoktól származnak.

Nyitókép: Leohoho/Unsplash