A vitamin, amire a nőknek a legnagyobb szükségük van, mégis kevesen szedik
Míg a legtöbb hasznos tápanyagról rengeteg szó esik, addig van egy, amit valamiért meglepően kevesen ismernek. A K2 vitamin fontos szerepet tölt be a kalcium szállításánál a szervezeten belül, fogyasztásával pedig rengeteg betegség megelőzhető.
A K2 vitamin meglepően alulértékelt, ahhoz képest, hogy milyen fontos szerepe van a szervezetünk működésében. A kutatók is csupán 1997-ben döbbentek rá, mennyire hasznos anyagról is van szó, hiszen befolyásolja a fogak és a csontok erősségét, de a ráncok kialakulását is lassítja, valamint az érrendszer egészséges működésében is nagy szerepet játszik.
Lássuk, mi mindenre van hatással!
Fotó: Unsplash/Lesly Juarez
Csontok: az emberi vázszerkezet sűrűségét sokan a kalciummal kötik össze, viszont a K2 annál sokkal nagyobb szerepet tölt be a csontok keménységében. Két másik fontos tápanyaggal együtt éri ezt el, az A és B vitaminnal.
Fogak: kutatások bebizonyították, hogy természetes módon — K2 vitamin bevitelével — egyszerűen kezelhetőek olyan fogászati problémák, mint például a fogszuvasodás. Az adatgyűjtés során olyan őslakos törzseket vizsgáltak meg, akik szinte nem is mosnak fogat, viszont mindennapi étrendjükben nagy mennyiségű K2 szerepel. Az eredmények kimutatták, hogy elenyésző volt körükben a szuvasodás mértéke.
Szív- és érrendszeri egészség: az érrendszeri megbetegedések egyik fő okozója ennek a tápanyagnak a hiánya is lehet. Ezt azzal bizonyítják, hogy az artériákban lévő elzáródások többnyire kalciumból állnak, amit a K2 távolít el olyan szervekből, ahol nincs rá szükség. Kellő mennyiségű K2 bevitel egészséges vénákhoz vezet.
Ráncosodás: elég csak megnézni egy olyan közösséget, ahol rendszeresen fogyasztanak ilyen vitamint, és egy másikat, ahol pedig nem. Az eredmény magáért beszél: a Harper's Bazaar cikke szerint az első helyszínen a lakosok több évvel fiatalabbnak tűnnek, mert a K2 lassítja az öregedés jeleinek kialakulását.
Hogy lehet hozzájutni?
Étrend-kiegészítő formájában is lehet kapni, de a tápanyagok bevitelének legjobb módja, ha természetes élelmiszerek fogyasztásával kerülnek a szervezetbe, bár ez a K2-nél nem olyan könnyű. A legmagasabb koncentrációja különböző sajtokban található meg, de a szabadon tartott csirkék tojássárgájában is fellelhető. Ezek mellett erjesztett szójababban lehet találni, valamint olyan tejtermékekben, amik gyorsan növő tavaszi füvet fogyasztó állatoktól származnak.
- A-vitaminos kezeléssel próbálják helyreállítani a koronavírus okozta ... ›
- Hogy működik a gyulladáscsökkentő diéta? - IN ›
- 4 vitamin, ami nélkülözhetetlen télen ›
- A D-vitamin hiányának hét könnyen felismerhető jele - IN ›
- 5 étel, amitől télen is ragyogni fog a bőröd - IN ›
- 10 élelmiszer, amikkel feltölthetjük a folátraktárunkat - IN ›
- Bizonyos napokon nem szabad vitamint szedni - IN ›
- Elképesztő mennyiségű D-vitamint tartalmaz ez a zöldség - IN ›
- Összefüggést találtak az étrend, a szem és az öregedés között - IN ›