Takaró alatt mobilozó kamaszlány

A lefekvéstől függően, másképp fejlődik a kamaszok agya

Egy új kutatás megmutatja, mi történik a kamaszok agyával és viselkedésével, évekkel azután, hogy éjszakai baglyokká váltak.

Az alvási szokások változnak

Az alvási szokások eltolódnak tinédzserkorban. A kamaszok tovább maradnak ébren, később alszanak el, de sok tizenéves is átvált reggeli pacsirtából éjszakai bagolyra. Sokan közülük este produktívabbnak és éberebbnek érzik magukat, inkább később mennek el aludni, és másnap később kelnek fel.

Ez a késő este felé elmozdulás azonban összeütközésbe kerülhet a tizenévesek iskolai és munkahelyi életével. Az ilyen, nem megfelelő alvási időbeosztás miatt bekövetkező krónikus alváshiány magyarázatot adhat arra, hogy az éjszakai baglyoknál nagyobb az érzelmi és viselkedési problémák kockázata, mint a reggeli pacsirtáknál.

Az új kutatások azt is jelzik, hogy a reggeli pacsirták és az éjszakai baglyok agyszerkezete is különbözik. Ez magában foglalja a szürke és a fehérállományban mutatkozó különbségeket is, amelyek a memória, az érzelmi jóllét, a figyelem és az empátia terén mutatkozó különbségekkel hozhatók összefüggésbe.

Ezeknek az összefüggéseknek az ellenére sem világos, hogyan alakulhat ki ez a kapcsolat. Az éjszakai bagolylét növeli a későbbi érzelmi és viselkedési problémák kockázatát? Vagy az érzelmi és viselkedési problémák vezetnek ahhoz, hogy valaki inkább éjszakai bagoly legyen? Egy új tanulmányban a kutatók ezekre a kérdésekre próbáltak válaszolni úgy, hogy éveken át követték kamaszok alvási szokásait.

Több mint 200 tinédszert és szüleiket kérték meg több, a kamaszok alvási preferenciáiról, valamint érzelmi és viselkedési jóllétéről szóló kérdőív kitöltésére. A résztvevők a következő hét évben többször megismételték ezeket a kérdőíveket, derül ki a ScienceAlert cikkéből.

A kísérleti személyeken emellett két agyszkennelést is végrehajtottak több év különbséggel, hogy megvizsgálják az agyi fejlődést. A kutatók a fehérállomány – az agy kötőszövete, amely lehetővé teszi agyunk számára az információfeldolgozást és a hatékony működést – szerkezetében bekövetkező változások feltérképezésére összpontosítottak.

Korábbi kutatások szerint a reggeli pacsirták és az éjszakai baglyok fehérállományának szerkezete különböző. A jelenlegi tanulmány azonban az első, amely azt vizsgálta, hogy az alvási preferenciák változásai hogyan befolyásolhatják a fehérállomány idővel történő növekedését.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a kamaszok, akik korai serdülőkorban (12-13 éves koruk körül) váltak éjszakai bagollyá, több évvel később nagyobb valószínűséggel küzdöttek viselkedési problémákkal. Ezek közé tartozott a nagyobb agresszió, a szabályszegés és az antiszociális viselkedés.

Nem volt azonban megnövekedett az érzelmi problémák, például a szorongás vagy a rossz hangulat kockázata.

Fontos megjegyezni, hogy ez az összefüggés nem fordított irányban jelentkezett. Vagyis, a kutatók azt találták, hogy a korai érzelmi és viselkedési problémák nem voltak hatással arra, hogy adott kamasz inkább reggeli pacsirta vagy éjszakai bagoly lett késő serdülőkorban.

Emellett az is kiderült, hogy azok a kamaszok, akik éjszakai bagollyá váltak, más volt az agyfejlődés üteme, mint azoknál, akik reggeli pacsirták maradtak.

„Azt találtuk, hogy az éjszakai baglyok fehérállománya nem növekedett ugyanolyan mértékben, mint a reggeli pacsirtáké. Tudjuk, hogy a fehérállomány növekedése fontos a tizenéves korban a kognitív, érzelmi és viselkedési fejlődés támogatása érdekében”

– írják a kutatók.

Milyen következményekkel jár ez?

Ezek az eredmények egy olyan előzetes kutatásra épülnek, amely a reggeli pacsirták és éjszakai baglyok agyszerkezete közötti különbségeit mutatta ki. Emellett olyan korábbi kutatásokra is támaszkodnak, melyek szerint ezek a változások a kamaszkorban jelentkezhetnek.

„Fontos, hogy kimutattuk, hogy az éjszakai bagollyá válás növeli a viselkedési problémák és a késleltetett agyi fejlődés kockázatát a későbbi serdülőkorban, nem pedig fordítva. Ezek az eredmények rávilágítanak annak fontosságára, hogy a serdülőkor korai szakaszában a tizenévesek alvás-ébrenlét szokásaira összpontosítsunk, hogy támogassuk későbbi érzelmi és viselkedési egészségüket. Tudjuk, hogy az elegendő alvás rendkívül fontos mind a mentális, mind az agyi egészség szempontjából.”

Ahogy a kutatások is mutatják, a reggeli pacsirta és az éjszakai bagoly preferenciái nem szikla szilárdak, módosíthatjuk alvási preferenciáinkat és szokásainkat. Például a fénynek (még a mesterséges fénynek is) való kitettség megváltoztatja a cirkadián ritmusunkat, ami befolyásolhatja az alvási preferenciáinkat. Tehát az erős fényeknek és képernyőknek való késő esti kitettség minimalizálása lehet az egyik módja annak, hogy módosítsuk az alvási preferenciáinkat és az alvás iránti vágyunkat.

A fénynek való kitettség reggelente szintén segíthet átállítani a belső óránkat a reggeli ritmusra. Bátoríthatjuk kamasz gyerekünket, hogy kint, a szabadban fogyassza el például a reggelijét, mielőtt iskolába vagy dolgozni menne.

Nyitókép: Shutterstock