Fiatal fáradt nő fogja a fejét, háttérben két gyerek szaladgál

4 dolog, ami tönkreteheti a kapcsolatodat a gyerekeddel

Ha egészséges és erős kapcsolatot szeretnénk ápolni gyermekeinkkel, akkor szakértők szerint jobban tesszük, ha elkerüljük ezt a négy viselkedési formát.


Senki sem születik tökéletes szülőnek. Vannak, akik mindent elkövetnek, hogy véletlenül se hasonlítsanak a saját szüleikre és vannak, akik pont, hogy az ő nyomdokaiba szeretnének lépni. Egy biztos, ha ezt a négy viselkedési formát elkerüljük, akkor azzal egy lépéssel közelebb kerülünk az egészséges, kiegyensúlyozott kapcsolathoz a gyerekeinkkel. Lássuk a kerülendő viselkedés típusokat!

1. Nem hallgatod meg a gyermekedet

Amikor a gyermekünk bizalmasan fordul hozzánk és elmondja a titkát, akkor fontos, hogy hallgató és értő fülekre találjon. Lehet, hogy ilyenkor nagy a kísértés arra, hogy kérdésekkel vagy javaslatokkal bombázzuk őket, főleg, ha a mondanivalója felzaklató, de igyekezzünk megállni ezt. A legfontosabb, hogy először csak hallgassuk végig őt.

„Tényleg úgy kell reagálni, hogy a gyermek beszéljen, és ne utasítsuk el a tapasztalatát. A kérdések és tanácsok hatására a gyermek bezárkózhat, és nem érzi, hogy meghallgatják”

– mondta HuffPostnak Ariana Hoet gyermekpszichológus, az On Our Sleeves, a gyermekek mentális egészségét segítő szervezet klinikai ügyvezető igazgatója.

Gondoljunk csak bele. Mi felnőttek sem szeretjük az olyan kijelentéseket, mint például: „Miért nem mondtad el korábban?” Vagy az olyan kijelentéseket, amelyek érvénytelenítik a tapasztalatunkat, mint például: „Ez nem is olyan nagy ügy.”

2. Nem veszed komolyan a gyermeked érzéseit

Lehet, hogy már te is észrevetted, hogy ha a felzaklatott állapotban lévő gyermekednek azt mondod: „Nyugodj meg!” akkor azzal csak jobban felzaklatod. Ez a viselkedésforma szintén nem segít abban, hogy egészséges kapcsolatot építsünk ki velük.

„Egyes gyerekek olyan környezetben nőnek fel, ahol úgy érzik, hogy az érzelmek nem normálisak, és nem fejezhetik ki őket”

– mondta Hoet.

„Az olyan mondatok, mint a „hagyd abba a sírást” vagy „nyugodj meg” azt az üzenetet küldhetik számukra, hogy az érzelmek megélése nem normális dolog, és arra készteti a gyerekeket, hogy elzárják azokat.”

Az érzelmek normalizálásában azzal segíthetünk, ha mi is megnevezzük előttük a saját érzéseinket, és ha arra bátorítjuk gyermekeinket, hogy ők is tegyék ugyan ezt. Ha nyíltan beszélünk a családon belül az érzésekről, az segíthet a gyerekeknek egészséges módon kifejezni azokat, mondta Hoet.

3. Megszégyeníted, megalázod a gyermekedet

Mivel az elkerülhetetlen, hogy a gyermekek olyan dolgokat csináljanak vagy mondjanak, amivel felbosszantanak minket szülőket, ezért nekünk kell arra ügyelni, hogy ne szégyenítsük és alázzuk meg őket a nevelésük közben.

„A szégyen fogalma az, hogy a gyerek internalizálja, hogy valami baj van vele”

– mondta Jessica Glass Kendorski gyermekpszichológus, a Philadelphia College of Osteopathic Medicine pszichológiai tanszékének vezetője.

Kendorski óva int minket az olyan mondatoktól, mint a „Neked meg mi bajod van?" és a „Nem hiszem el, hogy már megint…”

Ehelyett koncentráljunk magára a viselkedésre, és ha lehetséges, használjunk olyan megerősítő kijelentéseket, amelyek azt mondják a gyermeknek, hogy mit tegyen, ahelyett, hogy arra fókuszálnánk, hogy mit ne tegyen.

Természetesen helyénvaló, ha a gyerekek bűntudatot éreznek, ha megbántottak egy másik embert, de azt szeretnénk, ha látnák, hogy jó ember, aki hibázott, és nem azt gondolnák, hogy valami eredendően rossz van bennük.

4. A testvéréhez hasonlítod

Ha egynél több gyermekünk van, akkor valószínűleg már a mi közreműködésünk nélkül is összehasonlítják magukat valamelyik testvérükkel. Állj ellen a késztetésnek, hogy összehasonlítsd a gyermekeidet. Még azokban a helyzetekben is, ahol nehéznek tűnik. Például, ha az egyik gyermek szobája rendezett, míg a másiké nem az.

Az olyan mondatok, mint a „Miért nem tudsz olyan lenni, mint…”, megbánthatják a gyereket, és árthatnak a vele való kapcsolatunknak, mondta Kendorski.

Nyitókép: Shutterstock