Sült tészta sajttal

Megúszós sajtos-karfiolos sült tészta a lusta januári napokra

Gyorsan összedobható, de finom és tápláló tésztaétel, ha nem töltenénk sok időt a konyhában.

Hozzávalók (6 főre)

  • 45 dkg tészta, például közepes kagylótészta vagy csőtészta
  • 40 dkg cseresznyeparadicsom
  • 225 g alacsony nedvességtartalmú teljes tejből készült mozzarella, durván lereszelve
  • 113 g provolone vagy más enyhén kemény sajt (például több cheddar), durván lereszelve.
  • 59 g cheddar sajt, durván lereszelve
  • 59 g parmezán, reszelve
  • 355 ml tejszín
  • Frissen őrölt fekete bors
  • ej karfiol, 2-3 centis darabokra vágva
  • Szobahőmérsékletű vaj vagy tapadásmentes olajspray (a serpenyőhöz)

Elkészítés

1. lépés: Melegítsük elő a sütőt 175 C°-ra. A tésztát egy nagy fazék forrásban lévő, sós vízben főzzük kb. félig készre (ebben a szakaszban nagyon keménynek kell lennie, hogy sütés közben ne főjön túl). Csöpögtessük le a tésztát, 1-1,5 dl főzőfolyadékot megtartva, és tegyük hideg víz alá, majd csepegtessük le jól.

2. lépés: Egy nagy tálban enyhén törjük össze a cseresznyeparadicsomokat a kezünkkel. Adjuk hozzá a mozzarellát, a provolonét, a cheddar-t, a parmezánt, a tejszínt és a félretett, tésztafőzésből maradt levet, majd keverjük össze. Bőségesen fűszerezzük sóval és borssal. Adjuk hozzá a karfiolt és a főtt tésztát, és forgassuk össze. Vajazzunk ki (vagy enyhén kenjük be) vajjal egy sütőedényt. Kaparjuk bele a tésztakeveréket, és egyenletes rétegben terítsük szét. Fedjük le szorosan a tálat fóliával, és süssük a tésztát, amíg az egész tészta forró és gőzölgő lesz, amikor a fóliát felemeljük, kb. 20-25 percig.

3. lépés: Vegyük le a fóliát, és növeljük a sütő hőmérsékletét 218 C°-ra. Süssük tovább a tésztát, amíg a szósz bugyborékolni nem kezd, a teteje pedig megbarnul és helyenként ropogós lesz, kb. 25-30 percig. Tálalás előtt hagyjuk kissé kihűlni.

4. lépés: A tészta 2 nappal korábban is elkészíthető. Fedjük le és hűtsük le a sütésig.

Nyitókép: Shutterstock