Fiatal nőnek sok egészségtelen dolgot kínálnak

Ezek a káros szokások akár 20 évvel lerövidíthetik az életed

A tudósok nyolc olyan káros szokást találtak, mely megváltoztatásával az emberek több mint 20 évvel is tovább élhetnének.


A tanulmány szerint a testmozgás hiánya, az opioidok használata és a dohányzás van a legnegatívabb hatással az élettartamra, és 30-45 százalékkal magasabb halálozási kockázatot eredményezhet.

A stressz, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a rossz táplálkozási szokások és a rossz alváshigiénia mindegyike a halálozás kockázatának mintegy 20 százalékos növekedésével járt együtt.

A pozitív társas kapcsolatok hiánya volt a nyolcadik olyan szokás, amely a halálozás 5 százalékkal megnövekedett kockázatával jár együtt.

Eközben egy külön tanulmány szerint van élelmiszer, mely napi fogyasztása csökkenteni a demenciában való elhalálozás kockázatát.

Tudósok szerint a napi több mint fél evőkanál olívaolaj fogyasztása 28 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelent a betegségekben való elhalálozásban, mint azoknál, akik soha vagy ritkán fogyasztanak olívaolajat.

Az életmódbeli szokásokat vizsgáló kutatás a 2011-2019 között a Veterans Affairs Million Veteran Programban részt vevő 719 147 személytől gyűjtött orvosi feljegyzések és kérdőívek adatait használta fel.

Megállapították, hogy azok a férfiak, akik 40 éves korukban mind a nyolc egészségtelen szokást mellőzik, az előrejelzések szerint átlagosan 24 évvel tovább élnek, mint azok a férfiak, akik űzik a rossz szokásokat. Nők esetében ez további 21 évet jelent.

„Még minket is igazán meglepett, hogy mennyit lehet nyerni egy, kettő, három vagy akár mind a nyolc egészségtelen szokás mellőzésével. Kutatási eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges életmód fontos mind a közegészségügy, mind a személyes jólét szempontjából. Minél korábban tesszük, annál jobb, de még ha csak egy kis változtatást hajtunk végre a 40-es, 50-es vagy 60-as éveinkben, az is előnyös”

– mondta Xuan-Mai Nguyen, a Veteránügyi Minisztérium egészségtudományi szakértője és az amerikai Carle Illinois College of Medicine negyedéves orvostanhallgatója.