egy fiatalabb és egy idősebb nő olvasnak együtt

Tényleg segít a kávé az Alzheimer-kór megelőzésében?

A kávé összetevői védelmet nyújthatnak az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható fehérjelerakódás ellen az agyban – derül ki új tanulmányból, amelynek eredményei ettől függetlenül is hasznosak lehetnek a jövőben.


A kutatás arra nem tudott választ adni, hogy pontosan miért alakul ki valakinél az Alzheimer-kór, ahogy arra sem, hogy miért halmozódik fel az agyban nagy mennyiségen a béta-amiloid és tau nevű fehérje (normális mennyiségben ezek a fehérjék ártalmatlanok, de a szakemberek szerint az elsődleges okozói az Alzheimer-kórnak), ettől függetlenül az eredmények izgalmas kezelési lehetőségeknek nyithat utat – állítják a szerzők.

A korábbi kutatások a kávét és a koffeint már összefüggésbe hozták a kognitív hanyatlás elleni védelemmel, ezért az olasz Veronai Egyetem csapata úgy döntött, hogy ezúttal a kávékeverékek tau-fehérje csomókra gyakorolt hatására koncentrál, mutatja be a tanulmányt a ScienceAlert.

A szerzők emiatt olyan technikát használtak, amellyel az anyagok atomi szinten elemezhetők, hogy megnézzék az eszpresszó kulcsfontosságú kémiai összetevőit – később a koffeint, trigonellint, genisteint és teobromint további laboratóriumi kísérletekben elemezték.

egy id\u0151sebb n\u0151 a botj\u00e1ra t\u00e1maszkodik

Fotó: Shutterstock

Az eredmények azt mutatták, hogy a koffein, a genistein vagy a teljes eszpresszókivonat koncentrációjának növelésével a tau-fibrillumok (fehérjecsomók) egyre rövidebbek lettek, és kevésbé képeztek nagyobb, összefüggő csoportokat. Sőt: mint kiderült, a megrövidült fibrillumok nem voltak mérgezőek a sejtekre, és nem működtek „magként", amelyből további csomósodás történhetett volna.

A kávékeverékek közvetlenül alkalmazva viszont már nem volt ilyen hatással a tau-fehérjékre, mivel az ital először az emésztőrendszerben kerül feldolgozásra, és bár néhány hasonló vegyületről ismert, hogy átjut a „vér-agy gáton", mint például a koffein, a kimaradt vegyületek miatt a kávé önmagában nem produkálta a fenti eredményeket.

Ettől függetlenül a kutatók bíznak abban, hogy az eredményeknek köszönhetően a jövőben az Alzheimer-kór és más kognitív betegség is megelőzhető vagy kezelhető lesz.

Nyitókép: Shutterstock