A tudomány is bizonyítja, ha így iszod a kávét, fogyást eredményez
A tudósok szerint a kávéfogyasztás egészséges szokás lehet, ha mérsékelten tesszük azt, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb arányával is összefüggésbe hozható.
Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a fogyás is felkerülhet a listára, egy kitétellel: ha cukrozatlanul isszuk a kávét.
A kutatók tanulmányukban azt akarták megvizsgálni, hogy az emberek mennyi kávét ittak, mennyi koffeint fogyasztottak, és hogyan változott a súlyuk, attól függően, mivel itták a kávéjukat. Emellett azt is nézték, hogy a kávé vagy a koffein mérsékelheti-e a cukor hozzáadása miatti súlyváltozást, olvasható a Healthline cikkében.
A vizsgálatban 48 891 ember vett részt a Nurses' Health Study-ból, 83 464 fő a Nurses' Health Study II-ből és 22 863 fő az egészségügyi szakmai nyomon követési vizsgálatból.
A kísérleti személyeknek egy kérdőívet kellett kitölteniük az elmúlt év és a következő négy év étel- és italfogyasztásával kapcsolatban. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyi kávét ittak és hogy mivel fogyasztották azt. Az adatokat elemezve meghatározták, milyen összefüggés volt a kávéfogyasztás és az emberek súlya között a vizsgálat során.
Az eredmények azt mutatták, hogy egy csésze cukrozatlan kávé kávéfogyasztásának növekedése körülbelül 0,12 kilogrammos súlycsökkenéshez kapcsolódik, és bármely ételben vagy italban egy teáskanállal növelve a napi cukorbevitelüket, a résztvevők 0,09 kilogrammot híztak.
Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a tejszín és a tejmentes tejszín nem befolyásolja a súlyt. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a kávé- vagy cukorfogyasztás változása erősebb hatással volt a súlyra a túlsúlyos, az elhízott és a fiatalabb személyeknél.
Kiderült az is, hogy a koffein is befolyásolja a súlyt. Amikor a kísérleti személyek kávéfogyasztása 100 milligrammal nőtt, egy csésze kávéban található koffein mennyisége 0,08 kilogrammal (0,18 font) csökkentette a súlygyarapodást.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár a megnövekedett kávéfogyasztás segített az embereknek a fogyásban, egy teáskanál cukor hozzáadása megszüntette a hatást.
Dr. Colleen Gulick edzésfiziológus szerint a kávé többféleképpen is befolyásolhatja a súlyt. Az egyik mód a termogén hatása.
„A koffein, a kávé kulcsfontosságú összetevője köztudottan serkenti a termogenezist, amelynek során a szervezet hőt termel és kalóriát éget. Ez a termogén hatás növelheti az energiafelhasználást.”
A másik mód az étvágy elnyomása.
„A koffeinről kimutatták, hogy étvágycsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami csökkentheti az általános kalóriabevitelt”
– magyarázta Gulick.
A harmadik mód a metabolikus hatása. A kávé olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint például a klorogénsavak és a polifenolok, amelyek anyagcsere-előnyökhöz kapcsolódnak, beleértve a jobb inzulinérzékenységet és a glükóz-anyagcserét. Ezek a hatások potenciálisan befolyásolhatják a testsúly szabályozását és hozzájárulhatnak a fogyáshoz, mondta az edzésfiziológus.
A negyedik módja annak, hogyan befolyásolja a kávé a fogyást, a fizikai teljesítmény javítása. Bebizonyosodott, hogy a koffein javítja az állóképességet és a fizikai teljesítményt. Az edzéskapacitás és az intenzitás növelésével a cukrozatlan kávé rendszeres fogyasztása közvetve elősegítheti a testsúly csökkentést a fizikai aktivitás során megnövekedett kalóriafelhasználás révén.
A cukrozatlan kávé más okok miatt is elősegítheti a fogyást Michelle Saari regisztrált dietetikus szerint, aki elmondta, hogy sokan egészítik ki a kávéjukat cukorral, édesítőszerekkel és sűrű krémekkel, és ha naponta több csészével isszák így azt, több száz kalóriát adhatnak hozzá egy csésze kávéhoz.
Nyitókép: Pexels