Két kéz egymás felé nyúl

A kedvesség komoly hatással lehet a jóllétünkre — íme, miért!​

A világjárvány idején nagyon sokan fordultak az öngondoskodás felé, hogy megküzdjenek a problémákkal és a stresszel. Egy kutatás most azt a kérdést vizsgálta, hogy vajon a mások felé irányuló önzetlen kedvesség hatással van-e az általános jóllét és a boldogság elérésében.


Számos kutatás vizsgálta a karanténidőszak során jelentkező egyre nagyobb lelkesedést az öngondoskodás és a nyugalom, illetve a boldogság elérése iránt. Ezeket követően a szakemberek tovább akartak lépni, és megtudni, mi a mentális egészség növelésének legjobb módja.

Egy nemrég közzétett tanulmányban összehasonlították azoknak az embereknek a jóllétét, akik pénzt, időt és energiát fordítottak saját magukra — ebbe beletartozott a körömfestés vagy a kedvenc film megtekintése is pihenés gyanánt —, illetve azokat, akik valamilyen formában másokkal foglalkoztak és segítettek nekik valamiben.

Mindkét esetben az emberek nagyrészt egyszerű, alacsony vagy semmilyen költséggel nem járó cselekedeteket hajtottak végre napi szinten.

Az eredmények meglepték a tanulmány szerzőit, ugyanis a kedves cselekedetek nem voltak hatással a jóllétre azoknál, akik nem követtek el a szokásos rutinjukon kívül eső tetteket. Ezzel ellentétben azoknál az alanyoknál, akik a kísérletek ideje alatt elkötelezetten elhagyták a komfortzónájukat, a kedvesség nagyobb lökést adott a mentális egészségüknek, mint azoknál, akik inkább önmagukat kezelték.

Egy l\u00e1ny felseg\u00edti a testv\u00e9r\u00e9t a f\u00f6ldr\u0151l

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Egyéb kutatások eredményei úgy vélik, hogy a mások problémáira fordított idő eltereli a figyelmünket a saját gondjainkról. Ezzel együtt azt is megjegyezték, hogy a másokkal való törődés gyakran azt jelenti, hogy időt töltünk velük, kapcsolatokat építünk és erősítünk. Mint tudjuk, az erős társas kapcsolatok átlagosan boldogabbá teszik az embert.

Ehhez kapcsolódik, hogy amikor mások is jelen vannak, hajlamosak vagyunk sokkal többet mosolyogni, vagyis — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — gyakrabban élünk át pozitív élményeket.

A kísérlet folytatásaként azt figyelték meg, hogy vannak-e konkrét gesztusok, melyek kiemelkedően nagyobb boldogságszinttel társulnak. Érdekes módon azt találtuk, hogy mindaddig, amíg nem ugyanazt a cselekedetet hajtjuk végre újra és újra, pozitív hatásokra számíthatunk.

Volt azonban három tényező, ami befolyásolta a kedvességek mentális egészségre gyakorolt hatását:

  1. A megszokott rutinon kívül eső cselekedetek jobban befolyásolják a boldogság szintjét;
  2. Fontos megváltoztatni a cselekedeteket, hogy azok ne váljanak általánossá. Egyik nap például el tudjuk vinni orvoshoz a nagyszüleinket, másnap pedig édességgel kedveskedhetünk a munkatársaknak;
  3. A boldogság fokozódik, ha pozitív visszajelzést kapunk.

Nyitókép: Unsplash/Toa Heftiba