Tényleg egészséges a ketogén diéta? A kutatók válaszolnak!
A ketogén diéta nagyon népszerűvé vált, mióta olyan hírességek, mint Lebron James, Kim Kardashian és Gwyneth Paltrow népszerűsítik azt.
A ketogén diéta azonban csak akkor javítja az emberi egészséget és csökkenti az elhízást, ha nagyon rövid ideig alkalmazzák, mivel negatív hatásai már egyetlen hét után érezhetőek – állapították meg a kutatók.
A keto diéta rendkívül magas zsírtartalmú és nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendet követel meg. A kalóriák 90 százaléka zsírból, 1 százaléka szénhidrátból, a többi pedig fehérjéből származik. A diéta hatása – akár pozitív, akár negatív – az immunválasztól és a gyulladásban fontos szerepet játszó gamma delta T-sejtektől függ.
A keto úgy manipulálja a szervezetünket, hogy több zsírt égessen, és mivel alig tartalmaz szénhidrátot, a glükózszint csökkenését, valamint az inzulintermelés csökkenését okozza. Válaszul a szervezetünk éhhalál üzemmódba kapcsol, és így a szénhidrátok helyett inkább a zsírokat kezdi el lebontani.
E folyamat során a májban ketontestek keletkeznek, amelyeket alternatív energiaforrásként használunk fel.
Amikor a szervezet elkezdi használni ezeket a vegyi anyagokat, az a zsírszövetekben a gamma delta T-sejtek terjeszkedését idézi elő.
Ez csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és csökkenti a zsírszöveti gyulladást, Waldemar Von Zedtwitz professzor, a tanulmány vezető szerzője szerint.
A kutatócsoport egerek egy csoportján tesztelte keto diéta hatásait, és azt látták, hogy egy hét elteltével az egerek anyagcseréje és inzulinérzékenysége javult, miközben vércukorszintjük és gyulladásuk csökkent.
Az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diéta első hete után azonban az egerek több zsírt kezdtek el enni, így elhízással és cukorbetegséggel kellett szembenézniük, mivel a szervezetük nem bírta befogadni a túlzottan nagy mennyiségű táplálékot.
A kutatócsoport megállapította, hogy ez az „éhezés-nem éhezés" üzemmód arra készteti a szervezetet, hogy zsírt raktározzon, de ugyanakkor zsírt is égessen.
A Yale Egyetem professzora, Vishwa Deep Dixit így nyilatkozott a keto hatásaival kapcsolatban:
A diétázók elveszítik a zsírban lévő védő gamma delta T-sejteket. Mielőtt egy ilyen diéta előírható lenne, nagyszabású, ellenőrzött körülmények között végzett klinikai vizsgálatra van szükség, hogy megértsük a metabolikus és immunológiai előnyök mögött meghúzódó mechanizmust, illetve a túlsúlyos és cukorbetegség előtt álló egyénekre gyakorolt esetleges káros hatásokat.