Fekete-fehér kép az agyról

Ez a szokás 25 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Egy egyszerű, mindennapi szokás negyedével csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

A fogínybetegségek kordában tartása 25 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát – derült ki egy kutatásból.

Ennek oka, hogy a fogínybetegséggel kapcsolatos baktériumok a szájból az agyba juthatnak, ahol elpusztíthatják az idegsejteket, ez pedig végső soron memóriavesztéshez és néha Alzheimer-kórhoz vezet.

A rendszeres fogmosás és fogselyem használata, a rendszeres higiéniai találkozókkal együtt, segít kordában tartani a baktériumokat.

A rendszeres fogmosás több mint negyedével csökkentheti a demencia kockázatát – állapította meg a kutatások korábbi áttekintése. A 20-nál kevesebb foggal rendelkező embereknél ugyanis 26 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan kognitív problémák, amelyek Alzheimer-kórhoz vezethetnek.

Dr. Piotr Mydel, a tanulmány társszerzője elmondta, DNS-alapú bizonyítékot találtak arra, hogy a fogínygyulladást okozó baktériumok a szájból az agyba juthatnak.

Az ínygyulladást (ínybetegséget) okozó baktériumok nem az Alzheimer-kór egyetlen okozói, bár növelik a kockázatot. A Porphyromonas gingivalis nevű baktériumok a betegség kialakulásának sebességét is növelik.

A következtetések egy 53 Alzheimer-kóros emberen végzett vizsgálatból származnak, akiknek 96 százalékában káros enzimek voltak. Egy további egérvizsgálat kimutatta, hogy a baktériumnak a szájból az agyba történő mozgását egy kísérleti gyógyszerrel meg lehet gátolni.

„Sikerült kifejlesztenünk egy olyan gyógyszert, amely blokkolja a baktériumok káros enzimjeit, és ezzel elhalasztja az Alzheimer-kór kialakulását. Azt tervezzük, hogy még ebben az évben kipróbáljuk ezt a gyógyszert”

– fogalmazott Mydel.

Jan Potempa professzor, a tanulmány társszerzője elmondta, nemcsak a szép mosoly miatt, hanem azért is, hogy csökkentsék számos súlyos betegség kockázatát.

„Azoknak az embereknek, akik genetikai rizikófaktorokkal rendelkeznek, amelyek hajlamossá teszik őket a reumás ízületi gyulladásra vagy az Alzheimer-kórra, rendkívül sokat kell foglalkozniuk az ínybetegségek megelőzésével.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Unsplash