Szemészeti vizsgálatot végző orvos és páciense

Az omega-3 új formája megakadályozhatja az Alzheimer-kór okozta látásromlást

Egy nemrég végzett vizsgálatban az omega-3 egy új formája segített helyreállítani a szem egészségének specifikus markereit a korai Alzheimer-kór aspektusait mutató egerekben.

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek az Alzheimer-kórban szenvedők látási problémáinak enyhítésében – derül ki egy tanulmányból, amelyet a Discover BMB, az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves találkozóján mutattak be.

A kutatók az omega-3 zsírsav dokozahexaénsav (DHA) olyan formáját fejlesztették ki, amely képes átjutni a retinába, hogy minimalizálja az Alzheimer-kórral és más rendellenességekkel, például makuladegenerációval kapcsolatos látási nehézségeket.

A tudósok a kiegészítést olyan egereken tesztelték, amelyeket úgy tenyésztettek ki, hogy a korai stádiumban lévő Alzheimer-kórban előforduló folyamatokat mutassanak ki. A táplálék-kiegészítő adagja az embereknél körülbelül napi 250-500 mg omega-3 zsírsavnak felel meg. Hat hónap elteltével a kiegészítőt kapott egereknél 96 százalékos javulást mutattak a retina DHA-tartalmában, és megőrizték a retina szerkezetét és funkcióját, olvasható a Healthline cikkében.

Az egészséges szemben a DHA a retinában koncentrálódik. Segít fenntartani a fotoreceptorokat, a fényt az agyba küldött jelekké alakító sejteket. Az eredmények azt sugallják, hogy ez a táplálék-kiegészítő segíthet megelőzni a látási nehézségeket az Alzheimer-kórban és más, gyakori DHA-hiánnyal és látásromlással járó rendellenességekben szenvedő embereknél.

A jelenlegi táplálék-kiegészítők egyik problémája, hogy a DHA-nak a bélbe, majd a véráramba kell felszívódnia, mielőtt a retinába jutna. A DHA mennyiségének növelése a retinában eddig nem volt lehetséges, az új étrend-kiegészítő azonban mind a bélrendszeri, mind a vér és a retina közötti akadályokat leküzdi.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy a DHA-kiegészítő biztonságos és hatékony az emberekben.

„A betegségek előrehaladásának lassítására szolgáló táplálék-kiegészítők vizsgálata mindig izgalmas téma. Ebben az esetben a kutatók a DHA egy másik készítményét, az LPC-DHA-t értékelik, amelyről azt feltételezik, hogy jobban hasznosítható a szervezet számára, mint a jelenleg elérhető DHA-készítmények. Ez a tanulmány az egyik első, amely ezt a kiegészítőt alkalmazza, így még sok tanulnivalónk van”

– fogalmazott Dr. Benjamin Bert, a MemorialCare Orange Coast Medical Center szemészorvosa.

Látási problémák az Alzheimer-kórban szenvedőknél

„A látáskárosodás az Alzheimer-kór jelentős összetevője, de bár valóban vannak degeneratív retinaváltozások az Alzheimer-kórral összefüggésben, a látáskárosodás nagy része inkább az agyi diszfunkció, mint a retina diszfunkciója miatt másodlagos”

– mondta el Dr. Howard R. Krauss, sebész neuro-ophthalmológus, a kaliforniai Pacific Neuroscience Institute's Eye, Ear & Skull Base Center igazgatója.

Hozzátette, ennek ellenére úgy gondolhatunk a retinára, mint az agy meghosszabbítására és az agyba nyíló ablakra.

Tehát azok a terápiás beavatkozások, amelyek a retina egészségére nézve előnyösnek bizonyulhatnak, az agy egészségére is jótékony hatással lehetnek.

Az Alzheimer-kórban szenvedő emberek látási problémái az Alzheimer's Foundation of America szerint abból adódhatnak, hogy az agy nem dolgozza fel a szem által küldött információkat. Néhány probléma, ami az illetőnél előfordulhat:

 • Perifériás látótérvesztés
 • Kontrasztérzékenység elvesztése
 • Nehézségek a mélységérzékelésben
 • Gondok a vakító fényviszonyokkal
Bert elmondta, az Alzheimer-kórban tudjuk, hogy a retina szerkezete fokozatosan megváltozik, és bizonyos rétegek elvékonyodnak.
„A remény az, hogy ez a folyamat lelassul vagy teljesen leáll egy olyan kiegészítővel, mint amilyenről itt beszámoltunk.”

Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséged szempontjából, a szervezet azonban nem termeli őket, így a táplálkozásból kell hozzájutnia.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag gyakori élelmiszerek közé tartoznak a következők:

 • Zsíros halak, például lazac, tonhal, makréla és szardínia
 • Halolaj
 • Lenmag
 • Chia magvak
 • Szójaolaj
 • Diófélék
 • Omega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszerek

Azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen ilyen élelmiszereket, szedhetnek étrend-kiegészítőket, például halolajat vagy algaolajat.

Az omega-3 zsírsavak a National Institutes of Health szerint a szervezetben lévő sejtmembránok fontos részei. A dokozahexaénsav (DHA) az omega-3 zsírsavak egyik elsődleges formája, melynek szintje a retinában jellemzően magas.
Nyitókép: Shutterstock